Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom útoku v Belgorode zahynul jeden človek

Na snímke ruská raketa vypálená z ruského Belgorodu na ukrajinské mesto Charkov 11. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Belgorod sa nachádza približne 80 kilometrov severne od ukrajinského Charkova, ktorý bol v piatok ráno značne zastihnutý ruskými útokmi.

Moskva 30. decembra (TASR) - Jeden človek údajne prišiel o život a štyria ďalší utrpeli zranenia pri piatkovom ukrajinskom útoku na obytnú budovu v meste Belgorod ležiacom v rovnomennej ruskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov s tým, že v dôsledku útoku bol poškodený aj mestský vodovodný systém, píše TASR podľa agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany zároveň uviedlo, že systémy protivzdušnej obrany zničili nad Belgorodskou oblasťou dovedna až 13 rakiet. Nad ruským mestom Briansk, ktoré je metropolou Brianskej oblasti ležiacej severozápadne od Belgorodu, údajne zase zničili dron, informoval miestny gubernátor Alexandr Bogomaz.

AFP pripomína, že mesto Belgorod sa nachádza približne 80 kilometrov severne od ukrajinského Charkova, ktorý bol v piatok ráno značne zastihnutý ruskými útokmi. Mohutná vlna ruských útokov si podľa Kyjeva celkovo v piatok vyžiadala - na celom území Ukrajiny - prinajmenšom 30 mŕtvych a vyše 160 zranených.

Ruské rakety a drony zasiahli v ukrajinských mestách mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých oblastiach spôsobilo výpadky elektriny.