Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že odrazilo nad Krymom 17 ukrajinských dronových útokov

Dron, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa sevastopolskej záchrannej služby dopadli trosky z jedného z dronov aj na dvor súkromného domu. Zranená bola jedna osoba.

Moskva 7. novembra (TASR) - Rusko údajne v noci na utorok odrazilo 17 útokov ukrajinských dronov na anektovaný polostrov Krym. Tvrdí to tamojšie ministerstvo obrany, píše TASR podľa agentúry DPA.

Ruský rezort obrany na platforme Telegram v utorok ráno informoval, že pokus "kyjevského režimu o vykonanie teroristických útokov" bol zmarený. Zničených bolo podľa ruského ministerstva deväť dronov, zatiaľ čo osem ďalších bolo zachytených nad Čiernym morom a nad Krymom. DPA podotýka, že správu nedokázala nezávisle overiť.

Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev taktiež na Telegrame uviedol, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť dronov nad Čiernym morom - v blízkosti Sevastopola.

Podľa sevastopolskej záchrannej služby dopadli trosky z jedného z dronov aj na dvor súkromného domu. Zranená bola jedna osoba. Nijaké vážne poškodenia budov však z tohto mesta nehlásili.

Kyjev sa k údajnému dronovému útoku dosiaľ nevyjadril.

Rusko vedie na Ukrajine vojnu už vyše 20 mesiacov. Ukrajina odoláva a bráni sa aj vďaka vojenskej pomoci Západu, pričom okrem iného dlhodobo deklaruje aj zámer získať späť Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 a v súčasnosti ho využíva aj ako zásobovaciu základňu pre vojenské zásoby.

Kyjev preto v ostatných týždňoch opakovane útočí na vojenské ciele na Kryme. Pri takýchto útokoch už bola poškodená tamojšia lodenica, ako aj vojenské lode či základňa ruskej Čiernomorskej flotily.