Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Televízna hviezda Sobčaková oznámila kandidatúru na prezidentský úrad

Televízna moderátorka Xenia Sobčaková, dcéra bývalého primátora Petrohradu Anatolija Sobčaka. Foto: TASR/AP

Známa televízna moderátorka je dcérou Anatolija Sobčaka, reformne orientovaného starostu mesta Petrohrad zo začiatku 90. rokov 20. storočia.

Moskva 18. októbra (TASR) - Známa ruská televízna moderátorka Xenija Sobčaková dnes ohlásila, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad.

Sobčaková (35) uviedla v dnes zverejnenom videu na YouTube, že sa rozhodla kandidovať v prezidentských voľbách naplánovaných na marec 2018.



Dobre známa televízna moderátorka je dcérou Anatolija Sobčaka, reformne orientovaného starostu mesta Petrohrad zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Zapojila sa do protikremeľských protestov v Moskve v rokoch 2011-2012, ale vyhla sa kritizovaniu prezidenta Vladimira Putina, ktorý kedysi pracoval ako zástupca jej otca. V správe to pripomenula tlačová agentúra AP.

Putin ešte neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta, ale všeobecne sa očakáva, že tak urobí.

Keď sa prvýkrát objavili fámy o prezidentských ambíciách Sobčakovej, opozičný líder Alexej Navaľnyj ju varoval, že bude hrať Kremľu do karát, lebo ak vstúpi do súboja o prezidentské kreslo, rozštiepi tým opozíciu. Navaľnyj je najvýznamnejším Putinovým vyzývateľom.