Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Súdna porota odročila úvahy o verdikte v prípade vraždy Nemcova

Na snímke ľudia nesú portrét Borisa Nemcova počas masovej demonštrácie v uliciach Petrohradu. Foto: TASR/AP

Nemcova zavraždili v roku 2015, keď kráčal po moste v blízkosti Kremľa.

Moskva 27. júna (TASR) - Súdna porota dnes začala zvažovať rozsudok v prípade piatich mužov obvinených z účasti na vražde ruského opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorý bol popredným odporcom prezidenta Vladimira Putina. Nemcova zavraždili v roku 2015, keď kráčal po moste v blízkosti Kremľa.

Medzi osobami, proti ktorým sa konal súdny proces za vraždu Nemcova, je aj podozrivý strelec Zaur Dadajev, bývalý príslušník bezpečnostných síl čečenského vodcu Ramzana Kadyrova.

Keď Dadajeva krátko po vražde zatkli, Kadyrov ho dôrazne bránil ako "pravého vlastenca".

Sudca dnes dopoludnia pred porotou zosumarizoval dôkazový materiál a porota následne odišla rozvažovať verdikt.

Členovia súdnej poroty ani po niekoľkých hodinách nedokázali dospieť k jednomyseľného rozsudku a tak zasadnutie odročili na stredu. Ak sa členovia poroty nedokážu dohodnúť na verdikte, uskutočnia väčšinové hlasovanie.

Nemcova zastrelili neskoro večer, keď šiel po moste v blízkosti Kremľa.

Trúfalá vražda vyvolala šok v celej ruskej opozícii. Nemcovovi spojenci kritizovali vyšetrovateľov za to, že neskúmali prípadnú úlohu vysokopostavených čečenských dôstojníkov a aj samotného Kadyrova v tejto vražde.

Nemcovova rodina odovzdala vyšetrovateľom žiadosť, aby preverili možnú účasť Kadyrova na zločine a aby vypočuli Ruslana Geremejeva, veliteľa policajnej jednotky, v ktorej Dadajev slúžil.

Policajného veliteľa vyšetrovatelia predvolali, aby podal svedeckú výpoveď, ale nedostavil sa. Vyšetrovatelia uviedli vlani na súde, že navštívili Geremejevovu nehnuteľnosť v Čečensku, ale "nikto im neotvoril dvere".

Vadim Prochorov, ktorý na súde zastupuje Nemcovovu rodinu, dnes pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedal, že vyšetrovanie nezašlo ďalej ako po údajného strelca a jeho komplicov, čo dokazuje neochotu Kremľa dostať sa až ku koreňom prípadu.

"Skutočnosť, že nepadla ani zmienka o organizátoroch vraždy ani o tých, čo ju nariadili, je jasným a zrejmým stanoviskom vlády: v žiadnom prípade sa človek nesmie hrabať hlbšie, pokiaľ ide o Ramzana Kadyrova alebo o niekoho vyššie postaveného," vyhlásil Prochorov.