Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko: Sprísnenie sankcií USA voči Iránu je agresívne a bezohľadné

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zvyšok sveta dokonale chápe, že politika Washingtonu je čoraz agresívnejšia a ľahkovážnejšia, dodal rezort ruskej diplomacie.

Moskva 23. apríla (TASR) - Rusko označilo v utorok sprísnenie amerických sankcií voči Iránu za "agresívnu a bezohľadnú" politiku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Takýto postup nič nepridáva medzinárodnému postaveniu Američanov," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

"Zvyšok sveta dokonale chápe, že politika Washingtonu je čoraz agresívnejšia a ľahkovážnejšia," dodal rezort ruskej diplomacie.

Biely dom v pondelok oznámil, že americký prezident Donald Trump nepredĺži výnimku na zákaz dovozu iránskej ropy, ktorú Washington v novembri 2018 udelil ôsmim krajinám vrátane.

Biely dom vo svojom vyhlásení uviedol, že cieľom tohto rozhodnutia je "znížiť vývoz iránskej ropy na nulu a pripraviť tak Teherán o hlavný zdroj jeho príjmov".

Hoci Washington pôvodne udelil výnimku na zákaz dovozu iránskej ropy ôsmim krajinám, Taliansko, Grécko a Taiwan už medzitým prestali iránsku ropu dovážať. Výnimka sa tak v praxi naďalej týka len Japonska, Južnej Kórey, Turecka, Číny a Indie, pričom jej platnosť by sa mala skončiť 2. mája.