Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Petrohrad musí odstrániť plakety na pamiatku obetí stalinizmu

Ilustračné foto, socha Stalina. Foto: TASR/AP/Alexander Polegenko

Aktivisti tohto projektu s názvom Posledná adresa, spustenom v roku 2014, umiestňujú pamätné tabuľky s menami obetí tzv. veľkého teroru na domy, kde žili pred svojím zatknutím.

Petrohrad 6. decembra (TASR) - Úrady v ruskom meste Petrohrad rozhodli, že plakety pripomínajúce obete sovietskych perzekúcií, sú "bezúčelné" a "protizákonné" a mali by byť z ulíc odstránené.

Mestský výbor pre rozvoj a architektúru oznámil svoje rozhodnutie v oficiálnom liste, ktorý vo štvrtok zverejnil na svojom facebookovom profile Andrej Pivovarov, predseda občianskeho hnutia Otvorené Rusko.

List je podľa stanice Slobodná Európa adresovaný Alexandrovi Mochnatkinovi, pobočníkovi zákonodarcu Vitalija Milonova, ktorý spochybnil zákonnosť daných plakiet, označiac ich za "protizákonné inzeráty".

Výbor vo svojom liste ďalej uviedol, že príslušným petrohradským orgánom nariadil, aby plakety odstránili.

Aktivisti tohto projektu s názvom Posledná adresa, spustenom v roku 2014, umiestňujú pamätné tabuľky s menami obetí tzv. "veľkého teroru" iniciovaného sovietskym diktátorom Josifom Stalinom v 30. rokoch na domy, kde žili pred svojím zatknutím.

Približne 800 plakiet umiestnili v desiatkach miest v Rusku, Gruzínsku, Moldavsku, Česku a na Ukrajine.