Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko o vstupe Čiernej Hory do NATO: Každá akcia vyvoláva reakciu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite v Bruseli, 25. mája 2017. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Čiernou Horou a Ruskom, ktoré je jedným z najväčších investorov v tejto malej balkánskej krajine, sa zhoršili potom, ako Čierna Hora požiadala o členstvo v NATO.


Moskva 6. júna (TASR) - Moskva ostro kritizovala pondelňajší vstup Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie a zdôraznila, že prijme zodpovedajúce, bližšie nešpecifikované protiopatrenia. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Hina.

"S ohľadom na nepriateľský smer, ktorí si zvolili predstavitelia čiernohorskej vlády, si ruská strana vyhradzuje právo podniknúť odvetné opatrenia... V politike, tak ako aj vo fyzike, každá akcia vyvoláva reakciu," vyhlásilo bez uvedenia ďalších detailov ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vzťahy medzi Čiernou Horou a Ruskom, ktoré je jedným z najväčších investorov v tejto malej balkánskej krajine, sa zhoršili potom, ako Čierna Hora požiadala o členstvo v NATO. Moskva dlhodobo protestuje proti rozširovaniu NATO smerom na východ a vníma ho ako ohrozenie svojej bezpečnosti.

Čiernohorské úrady v uplynulých mesiacoch obvinili Rusko z podpory údajného pokusu o štátny prevrat, ktorého cieľom malo byť prekaziť vstup krajiny do NATO. Prevrat sa mal odohrať vlani v októbri počas parlamentných volieb v Čiernej Hore. Moskva akúkoľvek spojitosť s údajnými prípravami puču v Podgorici odmietla.

Čierna Hora so 620.000 obyvateľmi disponuje iba približne 2000 vojakmi, avšak vďaka prístupu k juhovýchodnej časti Jadranského mora zaujíma strategickú pozíciu v danom regióne.