Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa začnú procesy pre obvinenia z terorizmu a vlastizrady

Ilustračné foto Foto: TASR

Pätica mužov je obvinená z boja po boku ukrajinských síl, vrátane pluku Azov, proti Rusku pri obliehaní prístavného mesta Mariupol.

Moskva 24. mája (TASR) - Rusko v stredu oznámilo, že traja Briti, jeden Švéd a jeden Chorvát sa 31. mája postavia pred súd na základe obžaloby z terorizmu. O deň neskôr sa začne proces s jedným z trojice vedcov zatknutých za údajnú vlastizradu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Pätica mužov je obvinená z boja po boku ukrajinských síl, vrátane pluku Azov, proti Rusku pri obliehaní prístavného mesta Mariupol.

Vo štvrtok 1. júna sa v Petrohrade začne proces s Anatolijom Maslovom, prvým z trojice ruských vedcov, ktorý sa podieľali na vývoji hypersonických rakiet. Zatkli ich na základe podozrení zo zrady, píše The Guardian. Vedci pôsobili na Ústave teoretickej a aplikovanej mechaniky v Novosibirsku.

Maslov podľa obžaloby odovzdával tajné materiály Číne a zatkli ho vlani v júni. Neskôr bol zadržaný aj riaditeľ Ústavu Aleksandr Šipľuk.

Podrobnosti o obvineniach voči vedcom sú utajené. Miestny vedecký portál však uviedol, že Maslov je podozrivý z poskytovania tajných informácií Číne, píše Reuters.