Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lídra ruskej opozície Navaľného odsúdili na ďalších 20 dní väzenia

Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, ako ho zadržala polícia, keď opustil brány väznice.

Moskva 25. septembra (TASR) - Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného odsúdili v pondelok na ďalších 20 dní vo väzení. Stalo sa tak po tom, ako ho zadržala polícia, keď opustil brány väznice. Ráno mu totiž vypršal iný 30-dňový trest za porušenie zhromažďovacieho práva.

Simonovský obvodný súd v Moskve odsúdil Navaľného na 20 dní väzenia za organizovanie septembrového zhromaždenia, pri ktorom utrpeli ujmu na zdraví policajti a došlo k poškodeniu policajného vozidla. Navaľnyj, ktorý patrí k najzarytejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, obvinenie poprel s tým, že si odpykával 30-dňový trest odňatia slobody a nemohol organizovať nepovolenú demonštráciu.

Ako pripomenula agentúra AP, v Rusku sa v septembri konali opozičné protesty proti vládnemu návrhu zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Pripravovaná dôchodková reforma rozhnevala ruské obyvateľstvo naprieč politickým spektrom.

Putin v reakcii na všeobecné pobúrenie verejnosti prisľúbil ešte koncom augusta zmiernenie reformy: ponúkol zníženie navrhovaného dôchodkového veku žien na 60 rokov; vláda pôvodne navrhovala vek 63 rokov. Ruské ženy v súčasnosti odchádzajú do penzie v 55 rokoch. Návrh zvýšiť dôchodkový vek pre mužov zo 60 na 65 rokov by mal zostať nezmenený.