Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko a Brazília chcú rozvíjať ekonomické a obchodné vzťahy

Vladimír Putin privítal brazílsku prezidentku Dilmu Rousseffovú v piatok, 14. decembra. Foto: TASR/AP Photo

Brazília má hodnotou hrubého domáceho produktu šiestu najväčšiu ekonomiku na svete, Rusko deviatu.

Moskva 15. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a brazílska prezidentka Dilma Rousseffová vyslovili nespokojnosť s objemom zahraničného obchodu medzi oboma krajinami. Putin podľa agentúry Reuters v piatok (14.12.) na rokovaní s najvyššou predstaviteľkou Brazílie povedal, že hodnota vzájomného obchodu 6,5 miliardy USD (4,97 miliardy eur) v minulom roku nemôže uspokojiť. V najbližších rokoch by mala vzrásť najmenej na 10 miliárd USD.

Brazília chce dosiahnuť zrušenie ruských obmedzení na vývoz jej bravčoviny do Ruska a Moskva by rada podpísala kontrakt na dodávku 14 helikoptér Kamov (Ka-62) s brazílskou spoločnosťou Atlas Taxi Aero. Brazília bojuje o podiel na ruskom trhu s bravčovým a hovädzím mäsom s výrobcami zo Spojených štátov, Kanady, Európskej únie, Austrálie a ďalších štátov. Brazílsky podiel na importe bravčoviny do Ruska dosiahol za prvých deväť mesiacov roka 17 %.

Moskva žiada od dodávateľov, aby mäso neobsahovalo určité druhy karcinogénnych látok. Dostávajú sa doň, keď sa do krmiva pridávajú prostriedky na rýchlejší rast svaloviny.

Brazília má hodnotou hrubého domáceho produktu šiestu najväčšiu ekonomiku na svete, Rusko deviatu.