Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruskí vedci žiadajú ochranu politických väzňov v Rusku

Žena kladie kvety k pamätníku obetiam politických represií na pamiatku Alexeja Navaľného v Petrohrade v pondelok 19. februára 2024. Foto: TASR/AP

List podpísali mnohí zamestnanci popredných ruských a medzinárodných univerzít a výskumných centier. Zber podpisov pod otvorený list pokračuje.

Moskva/Praha 19. februára (TASR) - Ruskí vedci zverejnili otvorený list s výzvou na ochranu politických väzňov v krajine. Ide o reakciu na smrť opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení. List ruských vedcov zverejnila webová stránka koordinačnej rady organizácie T-Invariant, ktorá združuje ruských vedcov žijúcich v rôznych krajinách, informoval v pondelok web Rádia Sloboda (RFE/RL).

Signatári listu požadujú nezávislé vyšetrenie Navaľného smrti vo väzenskom tábore IK-3 za polárnym kruhom.

Okrem toho vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby využilo všetky príležitosti na ochranu ostatných politických väzňov v Rusku, ako aj na podporu opozične zmýšľajúcich Rusov, ktorým v ich vlasti hrozí politické prenasledovanie a potrebujú azyl.

List podpísali mnohí zamestnanci popredných ruských a medzinárodných univerzít a výskumných centier. Zber podpisov pod otvorený list pokračuje.

Rádio RFE/RL na svojom webe dodalo, že v októbri 2023 bolo v Rusku uznaných za politických väzňov viac ako 600 ľudí. Z nich bolo 420 prenasledovaných pre náboženské presvedčenie a 185 pre svoje politické názory. Ide pritom len o tie osoby, ktoré za väzňov svedomia uznali medzinárodné organizácie pre ľudské práva.

T-invariant je bývalá vedecká publikácia Troickij variant. Ruské úrady ju v roku 2022 na internete zablokovali pre protivojnový list podpísaný vedcami a novinármi venujúcimi sa popularizácii vedy.

Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v piatok 16. februára oznámila, že Alexej Navaľnyj zomrel v kolónii v obci Charp v Jamalskonemeckom autonómnom okruhu. Telo politika jeho rodine doteraz nevydali. Vdova po Navaľnom - Julija - opakovane vyhlásila, že za smrť jej manžela sa musí zodpovedať ruský prezident Vladimir Putin a jeho režim.

Navaľného telo ruské úrady príbuzným ešte stále nevydali a ani neukázali - napriek tomu, že jeho matka Ľudmila s advokátom cez víkend odcestovali do mesta Salechard. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová v pondelok informovala, že podľa vyjadrenia vyšetrovateľov okolností smrti bude Navaľného telo ešte 14 dní podrobované akémusi "chemickému skúmaniu".