Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Ruské ostreľovanie juhu Ukrajiny si vyžiadalo životy najmenej 2 ľudí

Hasič zasahuje po ruskom raketovom útoku v meste Cherson na juhu Ukrajiny v pondelok 30. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Terčom ruských útokov sa v pondelok stali i niektoré obce v susednej Odeskej oblasti.

Kyjev 30. októbra (TASR) - Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia v pondelok pri ruskom ostreľovaní juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

V pondelok popoludní ostreľovali ruské sily cintorín v obci Kindijka v Chersonskej oblasti. Pri útoku zahynul podľa tamojšieho gubernátora Oleksandra Prokudina jeden človek a ďalší utrpel zranenia.

V priebehu dňa pritom ruská armáda ostreľovala aj autobus mestskej dopravy v meste Cherson. Pri incidente utrpelo zranenia sedem ľudí, uviedol Prokudin.

V noci na pondelok okrem toho zahynula v Chersone aj staršia žena po tom, čo bol pri ruskom útoku zasiahnutý jej byt v niekoľkopodlažnej budove. Prokudin pritom informoval, že najmenej v štyroch mestách v Chersonskej oblasti boli prerušené dodávky elektrickej energie v dôsledku útokov nepriateľa.

Terčom ruských útokov sa v pondelok stali i niektoré obce v susednej Odeskej oblasti. Podľa ukrajinskej armády zasiahla raketa typu Iskander opravovňu lodí v Odese a pri útoku utrpeli zranenia štyria ľudia.

Ruské sily pritom v noci útočili bezpilotnými lietadlami na južnú, strednú a severnú časť Ukrajiny. Ukrajinská armáda oznámila, že protivzdušná obrana zneškodnila všetkých 12 ruských bezpilotných lietadiel a dve rakety vypálené na Ukrajinu.

Rusko pravidelne útočí na južné oblasti Ukrajiny raketami, dronmi i delostrelectvom, pričom útoky si často vyžiadajú aj civilné obete, pripomína DPA.