Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rumunský minister spravodlivosti Toader odstupuje

Tudorel Toader, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tudorel Toader tvrdí, že ako minister si plnil svoje povinnosti, podľa premiérky Dancilaovej však nevykonal všetko, čo sľúbil.

Bukurešť 19. apríla (TASR) - Rumunský minister spravodlivosti Tudorel Toader oznámil vo štvrtok, že odstupuje zo svojej funkcie po tom, ako ho prestala podporovať vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD). Vo svojom vyhlásení uviedol, že sa rozhodol odovzdať svoju demisiu premiérke Viorici Dancilaovej, hoci ešte pred niekoľkými hodinami tvrdil, že vo funkcii zostane, informovala tlačová agentúra AP.

Sociálni demokrati v stredu stiahli svoju podporu pre tohto ministra, ktorého obviňujú z blokovania sporných vládnych dekrétov. Tie majú byť súčasťou širšieho súboru reforiem súdnictva z dielne PSD, vnímaného kritikmi ako oslabovanie boja proti korupcii a zvyšovanie politického vplyvu na prokurátorov a sudcov, uviedla v súvislosti s odchodom Toadera tlačová agentúra DPA.

Toader tvrdí, že ako minister si plnil svoje povinnosti, podľa premiérky Dancilaovej však nevykonal všetko, čo sľúbil.

Podľa miestnych médií sa rumunská vláda snaží obmedziť postihovanie činov spojených s korupciou a skrátiť čas ich premlčania. Tieto zmeny majú údajne vyhovovať predsedovi PSD Liviovi Dragneovi, ktorý sa nemohol stať premiérom pre odsúdenie za volebný podvod a v súčasnosti sa snaží zvrátiť svoje usvedčenie z korupčného správania.

Európska komisia varovala Rumunsko pred plánovanými zmenami v zákonoch, ktoré by podľa nej poskytli "de facto beztrestnosť" vysokopostaveným predstaviteľom odsúdeným za korupciu.

Toader (59) bol vymenovaný za ministra spravodlivosti vo februári 2017, ale postupne stratil podporu v rámci vládneho kabinetu v súvislosti s odmietaním navrhovaných zmien trestného zákonníka.