Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rumunskí zákonodarcovia si odhlasovali superimunitu

Rumunský prezident Traian Basescu Foto: TASR/AP

Prezident Traian Basescu v prvej reakcii konštatoval, že novela vracia krajinu v oblasti boja proti korupcie o desať rokov späť.

Bukurešť 11. decembra (TASR) - Rumunský parlament schválil v utorok kontroverzný zákon, ktorý v budúcnosti znemožní trestné stíhanie poslancov a senátorov, ale i napríklad hlavy štátu kvôli konfliktu záujmov, zneužitiu právomocí verejného činiteľa alebo korupcie. Úprava legislatívy ich totiž vyradzuje zo zoznamu verejných činiteľov.

Prezident Traian Basescu v prvej reakcii konštatoval, že novela vracia krajinu v oblasti boja proti korupcie o desať rokov späť. Súčasne avizoval, že zákon vráti parlamentu na opätovné posúdenie, respektíve, že sa kvôli nemu obráti na ústavný súd balkánskej krajiny.

Pojem konflikt záujmov sa v zmysle novej úpravy nesmie aplikovať na žiadne zmluvy verejného charakteru, tak budú môcť napríklad starostovia, ako píše tlačová agentúra APA, ponúknuť objednávky financované z verejných prostriedkov alebo fondov Európskej únie hoci príbuzným. Problém by nemali mať napríklad ani riaditelia divadelných scén pri zamestnávaní príbuzných, ako to vlani pocítil niekdajší minister kultúry, ktorý zvýhodnil manželku a napokon musel odstúpiť.

Poslanci by mohli v budúcnosti pokojne zamestnať príbuzných vo svojich kanceláriách, čo doteraz viedlo opakovane k vyšetrovaniu. Len v súčasnosti je v pozornosti príslušnej inštitúcie 19 podobných prípadov, 14 z ktorých sa podľa médií vôbec nedostane pred súd. Pre podozrenie z konfliktu záujmov, nezlučiteľnosť a uvedenie nepravdivých údajov o majetkových pomeroch je v súčasnosti vyšetrovaných v Rumunsku 62 starostov.

Kým medzi provládnymi i opozičnými poslancami nebol názor na novelu jednoznačný, výslovne proti nemu protestovala protikorupčná prokuratúra DNA, ktorá upozornila, že z neho vyplývajúce zmeny predstavujú flagrantné porušenie záväzkov krajiny na medzinárodnej scéne.