Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Rumunského premiéra Pontu obvinili z plagiátorstva

Victor Ponta Foto: TASR/AP

Podľa analytikov v prípade, že sú obvinenia voči premiérovi pravdivé, bude musieť Ponta zrejme odstúpiť, pričom v jeho koalícii môže dôjsť k mocenskému boju i jej rozbitiu.

Bukurešť 19. júna (TASR) - Nového rumunského premiéra Victora Pontu obvinil anonymný informátor z toho, že odkopíroval veľkú časť svojej doktorskej dizertácie bez uvedenia zdroja. Informoval o tom v pondelok večer vedecký časopis Nature.

Pracovníci časopisu podľa správy videli dokumenty naznačujúce, že viac než polovica zo 432-stranovej dizertácie Pontu o Medzinárodnom trestnom súde, ktorú v roku 2003 obhajoval na Bukureštskej univerzite, pozostáva z odkopírovaného textu.

Ponta obvinenia poprel. "Som pripravený podstúpiť akékoľvek previerky," citovala rumunská tlačová agentúra jeho vyjadrenie počas návštevy Viedne.

Pontova ľavicová koalícia nastúpila k moci v máji po tom, ako pri hlasovaní o nedôvere zosadila predošlého premiéra. Prieskumy jej pripisujú asi 50-percentnú podporu, v novembrových voľbách by si tak mohla upevniť pozíciu.

Podľa analytikov však v prípade, že sú obvinenia voči premiérovi pravdivé, bude musieť Ponta zrejme odstúpiť, pričom v jeho koalícii môže dôjsť k mocenskému boju i jej rozbitiu.

"Dôkazy o plagiátorstve sú zdrvujúce," citoval Nature predsedu rumunskej rady pre uznávanie univerzitných diplomov Mariusa Andruha.