Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reuters: Sýrski povstalci dostali zo zahraničia nový typ rakiet Grad

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rakety Grad boli na územie Sýrie dodané v ohromnom množstve a budú použité na bojiskách v mestách Aleppo, Hamá, ako aj v pobrežných oblastiach, vyhlásil povstalecký veliteľ plukovník Fáris Bajúš.

Damask 28. septembra (TASR) - Viaceré štáty dodali sýrskym povstalcom rakety zem-zem typu Grad v reakcii na zintenzívnenú, Ruskom podporovanú ofenzívu vládnych síl na mesto Aleppo. S odvolaním sa na povstaleckého veliteľa o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Rakety Grad sovietskej výroby boli na územie Sýrie dodané v "ohromnom množstve" a budú použité na bojiskách v mestách Aleppo, Hamá, ako aj v pobrežných oblastiach, vyhlásil povstalecký veliteľ plukovník Fáris Bajúš.

Hoci sa tieto rakety dostávali do rúk povstalcov aj skôr, podľa zmieneného veliteľa im teraz dodali účinnejší typ, s akým vzbúrenci ešte nemali do činenia. Každá salva obsahuje 40 striel, protivzdušným arzenálom však povstalci stále nedisponujú.

Na videozáberoch zverejnených na internete možno vidieť, ako bojovníci Slobodnej sýrskej armády (FSA) odpaľujú rakety Grad na vládne pozície pri Aleppe. Bajúš potvrdil, že ide o novo dodané raketové systémy.

Povstalecké skupiny organizované pod FSA v minulosti dostali vojenskú pomoc od štátov, ktoré sú proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a to prostredníctvom Američanmi podporovaného koordinačného strediska v Turecku.