Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rakúsky filmár Michael Haneke si vyslúžil Rad Čestnej légie

Michael Haneke Foto: TASR/AP Photo

Vysoké štátne vyznamenanie si 70-ročný režisér prezval z rúk prezidenta Francoisa Hollanda, a to za angažovanosť za nezávislé filmové produkcie.

Paríž 15. októbra (TASR) - Renomovaný rakúsky filmár Michael Haneke sa stal laureátom francúzskeho Radu Čestnej légie rytierskeho stupňa.

Vysoké štátne vyznamenanie si 70-ročný režisér, ktorý niektoré práce nakrútil vo francúzskom jazyku, prezval z rúk najvyššieho francúzskeho predstaviteľa, prezidenta Francoisa Hollanda, a to za angažovanosť za nezávislé filmové produkcie.

Michael Haneke získal na Medzinárodnom filmovom festivale v juhofrancúzskom Cannes 2012 hlavnú trofej podujatia Zlatú palmu za film Amour. Rovnakého ocenenia na rovnakej prehliadke sa mu dostalo už pred troma rokmi za film Biela stuha. Rodáka z bavorského Mníchova ocenili však už celým radom ďalších trofejí, medzi ktorými sú aj Európske filmové ceny a Zlatý glóbus.

Vyznamenanie Rad čestnej légie v piatich rôznych stupňoch udeľujú vo Francúzsku od začiatku 19. storočia, a to tak tamojším občanom, ako aj cudzincom za mimoriadne zásluhy v konkrétnych oblastiach.