Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V rakúskom Štajersku zhabali marihuanu, pestovali ju aj dôchodcovia

Ilustračné foto Foto: TASR/Polícia

Pestovanie marihuany v Štajersku bolo ojedinelé a vzhľadom na poveternostné podmienky sa rastlinám nedarilo.Situácia sa však v minulých rokoch úplne zmenila.

Graz 20. marca (TASR) - Rakúska polícia uskutočnila v Štajersku rozsiahlu protidrogovú operáciu, pri ktorej zadržali 24 kilogramov marihuany a zatkli desať podozrivých. Na ďalších 35 osôb bolo podané trestné oznámenie.

Vyšetrovanie trvalo niekoľko mesiacov. Na stopu viacerých výrobcov priviedol políciu obchod so semenami. Pri akcii s krytým názvom "Šepot trávy" vyšetrovatelia zistili, že v Štajersku pribudlo veľa "indoor" zariadení, kde sa marihuana pestovala vo vnútorných priestoroch.

Georg Tkaletz zo štajerského krajinského kriminálneho úradu vysvetlil, že pestovanie marihuany v Štajersku bolo ojedinelé a vzhľadom na poveternostné podmienky sa rastlinám nedarilo. Na trhu prevládal dovezený tovar.

Situácia sa však v minulých rokoch úplne zmenila pestovaním marihuany vo vnútri objektov. Podľa Tkaletza je kvalita v Štajersku vypestovaného kanabisu "výrazne lepšia ako tovar z Holandska".

Pri 17 domových prehliadkach polícia skonfiškovala aj technické vybavenie. Našli sa tiež dôkazy o výrobe 45 kilogramoch marihuany. Desiati predbežne zadržaní Rakúšania sú vo veku od 20 do 60 rokov. V prípade uznania viny im hrozí až do 15 rokov väzenia.