Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku vyčíňalo TORNÁDO. Zabíjala aj búrka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Muž zahynul, keď ho v mestskom parku v Grazi trafil padajúci strom, uviedli hasiči.

Graz 13. júna (TASR) - Život jedného človeka si vyžiadalo nepriaznivé počasie, ktoré v utorok večer zasiahlo územie Rakúska. Informuje o tom agentúra DPA.

Muž zahynul, keď ho v mestskom parku v Grazi trafil padajúci strom, uviedli hasiči. Miestne úrady po incidente park uzavreli. Silný vietor vyvracal stromy, ktoré padali aj na električkové a trolejové vedenia a ochromili dopravu.

Bez elektriny zostalo v dôsledku búrok v Štajersku zhruba 14.000 domácností. Trafostanice museli dočasne vypnúť, u niektorých zaznamenali výpadky.

V regióne Salzkammergut blízko Salzburgu nafilmoval jeden hasič na svoj mobilný telefón malé tornádo, píše DPA. V mnohých oblastiach došlo v dôsledku búrok aj k povodniam a zaplaveniu domov.

V okrese Neunkirchen pri Viedni vydali v dôsledku nepriaznivého počasia varovanie pred katastrofou.

Po búrkach v noci na stredu museli v Maďarsku zasahovať hasiči v 300 prípadoch



Búrky v noci na stredu spôsobili na území celého Maďarska materiálové škody a problémy na cestách, železnici a v leteckej doprave, ale aj v dodávke elektriny. K odstraňovaniu škôd volali do rána na pomoc požiarnikov v takmer 300 prípadoch, nikto však nebol zranený, informoval spravodajský server vs.hu.

Popadané stromy poškodili viaceré vozidlá i nehnuteľnosti v Zalianskej, Šomodskej, Fejérskej, Peštianskej, Baranskej, Veszprémskej i Báčsko-malokumánskej župe. Na mnohých miestach zaplavila voda pivnice.

V štyroch župách bola prerušená dodávka elektrickej energie v tisíckach domácností. V Peštianskej a Báčsko-malokumánskej župe bolo bez elektriny až 70.000 ľudí.

V dôsledku popadaných stromov, potrhaného elektrického vedenia a skratov v elektrických systémoch meškalo mnoho vlakových spojov.

Viaceré lety museli krúžením vyčkávať na pristátie; v jednom momente ich bolo nad Maďarskom až 15. Niektoré lietadlá museli pre nepriaznivé počasie presmerovať na iné letiská.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Nepriaznivé počasie si v Nemecku vyžiadalo obeť: Muža strhla rozvodnená rieka Partnach



Jednu obeť si vyžiadali silné búrky, ktoré v utorok opätovne zasiahli juh Nemecka, informuje agentúra DPA.

Nepriaznivým počasím boli najviac postihnuté oblasti Dolného a Horného Bavorska. V meste Garmisch-Partenkirchen strhol prúd rozvodnenej rieky Partnach 52-ročného muža, ktorý pritom zahynul. Polícia po ňom následne niekoľko hodín pátrala.

Vyčíňanie počasia v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko spôsobilo zaplavenie ulíc i domov. V obci Waldachtal zaplavilo supermarket, pričom upratovacie práce budú podľa miestnych hasičov trvať ešte niekoľko dní. Meteorológova očakávajú silný dážď v tejto oblasti aj v priebehu stredy.

Dolnom Bavorsku boli hasiči v nasadení v priebehu celej noci z utorka na stredu, píše DPA. V súvislosti s počasím mali dovedna 60 zásahov. Voda zaplavila aj cesty, ktoré museli dočasne uzavrieť. Voda zatopila pivnice, unášala autá a vyvracala stromy. Najhoršie postihnuté bolo mesto a okres Landshut, ako aj oblasť Bavorského lesa.