Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zhromaždenie RE vyjadrí podporu bieloruským demokratickým silám

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podujatie pod názvom Helsinský dialóg spoločne organizujú Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) a fínsky parlament.

Brusel/Štrasburg 9. januára (TASR) - Poprední predstavitelia demokratických síl z Bieloruska, vrátane opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej, ako aj členovia občianskej spoločnosti a bieloruskí novinári sa 11. – 12. januára zúčastnia na pracovnom zasadnutí poslancov členských krajín Rady Európy (RE) v Helsinkách, aby diskutovali o budovaní demokratickej budúcnosti pre Bielorusko. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podujatie pod názvom Helsinský dialóg spoločne organizujú Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) a fínsky parlament. Podľa tlačovej správy PZ RE bude podujatie obsahovať šesť panelových diskusií o súčasnom geopolitickom kontexte okolo Bieloruska, o budovaní bieloruskej národnej identity, situácii politických väzňov, posilňovaní podpory demokratických síl v krajine, volebných záležitostiach a vytváraní zastupiteľského orgánu bieloruského ľudu.

Cieľom podujatia v Helsinkách je podľa PZ RE ukázať medzinárodnú podporu Bielorusom, ktorí sa snažia vybudovať demokratickú budúcnosť pre svoju krajinu. Podujatie otvoria generálna tajomníčka PZ RE Despina Chatzivasiliuová-Tsovilisová, líderka bieloruských demokratických síl Sviatlana Cichanovká a fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová. Stretnutie bude moderovať vedúci fínskej delegácie v PZ RE a predseda zahraničného výboru fínskeho parlamentu Kimmo Kiljunen.

Helsinské podujatie je súčasťou prebiehajúceho pravidelného dialógu PZ RE s bieloruskými demokratickými silami.

Správa o demokratickej budúcnosti Bieloruska, ktorú pripravil fínsky poslanec Kiljunen, následne prerokujú 25. januára počas zimného plenárneho zasadnutia PZ RE v Štrasburgu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)