Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Putin vymenoval na ministerstvo obrany ďalšieho ekonóma

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin 12. mája prekvapivo odvolal ministra obrany Sergeja Šojgua a nahradil ho ekonómom bez vojenských skúseností a bývalým vicepremiérom Andrejom Belousovom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 20. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vymenoval za námestníka ruského ministra obrany bývalého zástupcu ministra hospodárstva Olega Savelieva. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide ďalší znak snahy Moskvy o zlepšenie ruskej vojnovej ekonomiky, píše TASR.

Putin 12. mája prekvapivo odvolal ministra obrany Sergeja Šojgua a nahradil ho ekonómom bez vojenských skúseností a bývalým vicepremiérom Andrejom Belousovom. Tento krok bol všeobecne vnímaný ako snaha o zefektívnenie výdavkov na obranu a očistenie rezortu obrany, ktorý zasiahol veľký korupčný škandál.

Šojgu viedol ministerstvo obrany od novembra 2012. Putin ho po odvolaní vymenoval za tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

Saveliev pracoval na ministerstve hospodárstva v rokoch 2008 až 2014. Krátko pôsobil aj ako zástupca Balousova, ktorý v tom čase rezort viedol. Počas uplynulých piatich rokov bol audítorom ruskej účtovnej komory, kde dohliadal na výdavky na obranu a bezpečnosť.

Úplatkársky škandál na ministerstve obrany sa minulý týždeň rozšíril zatknutím šéfa hlavného personálneho riaditeľstva generálporučíka Jurija Kuznecova pre podozrenie z prijatia úplatku obzvlášť veľkého rozsahu. V jeho bydlisku sa pri prehliadke našla hotovosť v rubľoch a cudzej mene v hodnote viac ako 100 miliónov rubľov. Zaistili uňho zlaté mince, zberateľské hodinky a luxusné predmety, informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).