Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Putin prijal iránskeho prezidenta Raísího, rokovali aj o vojne v Gaze

Šéf Kremľa Vladimir Putin a iránsky prezident Ebráhím Raísí počas stretnutia v Kremli 7. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Raísí zdôraznil, že je potrebné urýchlene zastaviť izraelské bombardovanie Pásma Gazy.

Moskva 7. decembra (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok prijal v Moskve iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího. Rokovali spolu aj o prebiehajúcom konflikte na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

"Je pre nás veľmi dôležité navzájom si vymeniť pohľady na situáciu v regióne, najmä pokiaľ ide o situáciu v Palestíne," povedal Putin na začiatku rokovaní s iránskym prezidentom.

Raísí zdôraznil, že je potrebné urýchlene zastaviť izraelské bombardovanie Pásma Gazy a vyhlásil, že na tomto území každých desať minút zomrie jedno dieťa.

Putinovi tiež povedal, že nejde len o regionálny problém. "Je to záležitosť celého ľudstva," povedal Raísí a dodal, že "je potrebné nájsť rýchle riešenie" konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Irán dlhodobo podporuje Hamas a opakovane varoval, že vojna, ktorá sa začala 7. októbra po útoku militantov na Izrael, sa môže rozšíriť do ďalších častí regiónu Blízkeho východu.

Šéf Kremľa na stretnutí v Moskve vyzdvihol vzťahy s Iránom. "Naše vzťahy sa vyvíjajú veľmi dobre," povedal Putin. Prostredníctvom Raísího tiež poďakoval iránskemu najvyššiemu duchovnému vodcovi Alímu Chameneímu za jeho podporu Ruska.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa Moskva snaží prehĺbiť ekonomické a politické väzby s Teheránom. Na obe krajiny západné krajiny uvalili sankcie. Západ tiež obviňuje Irán z dodávok veľkého množstva dronov a iných zbraní Rusku.

Schôdzka s Raísím prichádza deň po tom, čo Putin v stredu navštívil Saudská Arábiu a Spojené arabské emiráty. Zatiaľ nie je jasné, aký mal dôvod na túto narýchlo zorganizovanú zahraničnú cestu.