Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin pochválil Porošenka za znalosť ruskej klasiky

Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Dodal však, že Porošenkovi z úcty k ukrajinskému národu nebude odpovedať podobne, aj keď vhodné verše by sa isto našli.

Moskva 15. júna (TASR) - Ruského prezidenta Vladimira Putina dnes v rámci priamej linky s občanmi požiadali o komentár k ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, ktorý na zavedenie bezvízového režimu medzi Ukrajinou a EÚ citoval úvodné slová z básne Michaila Lermontova, kde o Rusku hovorí ako o krajine otrokov.

Putin Porošenka pochválil, že pozná klasickú ruskú literatúru. Dodal však, že Porošenkovi z úcty k ukrajinskému národu nebude odpovedať podobne, aj keď vhodné verše by sa isto našli.

Podľa Putina Porošenko Lermontovove slová účelovo vytrhol z kontextu, lebo ruský klasik v básni vyjadril vieru v zlepšenie vnútropolitickej situácie v Rusku.

Putin následne Porošenkovi odporučil, aby, skôr než sa stane Európanom, zrušil svoje účty v offshorových zónach.

Ukrajine však Putin zaželal veľa úspechov pri integrácii, i keď jej vedenie nabádal, aby sa na Západe dobre rozhliadli a boli v strehu. Vyjadril tiež nádej, že súčasné zložité obdobie, ktoré Ukrajina teraz zažíva, sa čo najskôr skončí.

Putin dnes od 11.00 h SELČ v priamom prenose odpovedá na otázky, ktoré mu vopred poslali alebo ešte aj dnes posielajú občania z celej krajiny i zo zahraničia.

Jednu z otázok dostal aj od obyvateľa Kyjeva. Ten sa ho pýtal, prečo ruské televízne stanice vykresľujú rovnako prívržencov nacionalistov Stepana Banderu a Romana Šuchevyča i tých, čo "ctia pamiatku svojich dedov" a angažujú sa v Nesmrteľnom pluku - medzinárodnom hnutí, ktorého cieľom je zachovanie pamiatky generácie žijúcej počas druhej svetovej vojny.

Putin ho ubezpečil, že v Rusku sa o to nikto nesnaží. Podľa jeho slov si Rusko váži "strážcov pamiatky" na veteránov druhej svetovej vojny, ale zdráha sa ich výraznejšie verejne podporovať, aby im neuškodilo. "Snažíme sa nezasahovať do vnútropolitických procesov na Ukrajine," vyhlásil Putin.

Putin: Rusko je zainteresované na normalizácii vzťahov s USA


Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že "my Ameriku nepovažujeme za svojho nepriateľa", a dodal, že rusofóbia v USA je vo veľkej miere výsledkom vyostrujúceho sa vnútropolitického boja.

Putin dnes v priamom prenose odpovedá na otázky, ktoré mu vopred poslali alebo ešte aj dnes posielajú občania z celej krajiny i zo zahraničia: otázka o americko-ruských vzťahoch prišla z USA - od Jeremyho zo štátu Arizona.

"My Ameriku nepovažujeme za svojho nepriateľa," dodal Putin. Zdôraznil, že Rusko "je osobitne zainteresované na normalizácii vzťahov s USA".

Vyjadril tiež nádej, že USA zohrajú konštruktívnu úlohu pri urovnaní krízy na juhovýchode Ukrajiny. Za oblasť perspektívnej spolupráce tiež označil nešírenie zbraní a ich kontrolu, ako aj boj s chudobou. Podľa jeho názoru bez účasti Spojených štátov je zbytočné dohovárať sa na riešení ekologických problémov vo svete.

Putin poznamenal, že s nedávnou výpoveďou bývalého riaditeľa americkej federálnej služby pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho nie je dôkladne oboznámený. Podľa neho však Comey neposkytol dôkazy o zasahovaní Ruska do posledných prezidentských volieb v USA.

Putin súčasne označil za zvláštne, že Comey cez svojho priateľa poskytol médiám prepis svojho rozhovoru s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Ironicky mu preto ponúkol azyl v Rusku - podobne ako bol svojho času udelený bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi.

Vo svojej odpovedi Putin poukázal na vplyv, aký majú USA v iných krajinách. Vyhlásil, že "ich záujmy sú všade" a všade aj zasahujú do diania. Putin dodal, že o tom vie na základe rozhovorov "so všetkými lídrami štátov." "Nechcú sa s Američanmi škriepiť, nikto o tom priamo nehovorí," uviedol Putin.