Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Puigdemont popiera, že sa vzdáva po porazeneckých esemeskách

Na archívnej snímke Carles Puigdemont Foto: TASR/AP

Carles Puigdemont sa mal zúčastniť podujatia v belgickom Leuvene, ale miesto neho tam išiel katalánsky exminister zdravotníctva T. Comín. Kamera za ním zachytila esemesky, ktoré mu Puigdemont poslal.

Madrid 31. januára (TASR) - Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont v stredu poprel, že sa vzdáva svojho úsilia viesť nezávislé Katalánsko po tom, ako jeho textové správy odvysielala španielska televízia. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Puigdemont pripustil, že mal v jednu chvíľu pochybnosti, ale opäť trvá na svojom: "Pokračujeme ďalej!".

V esemeskách, ktoré predtým ukázala televízia Telecinco, uviedol, že "je po všetkom" a Madrid "vyhral".

Puigdemont sa mal v utorok zúčastniť podujatia v belgickom Leuvene, ale miesto neho tam išiel katalánsky exminister zdravotníctva Toni Comín. Kamera za ním zachytila esemesky, ktoré mu Puigdemont poslal. "Myslím si, že je jasné, že je po všetkom. Obetovali nás naši vlastní, prinajmenšom mňa," znela jedna z textových správ.

Puigdemont v reakcii na ich odvysielanie obvinil televíziu Telecinco, že narušila jeho súkromie, a uviedol, že je stále premiérom Katalánska. "Som človek a sú chvíle, keď aj ja mám pochybnosti. Som taktiež premiérom a neodstúpim vzhľadom na rešpekt, vďaku a záväzok voči občanom a krajine. Pokračujeme ďalej!" uviedol na Twitteri.

Puigdemontove esemesky nasledovali po vyjadreniach hovorcu proseparatistickej Republikánskej ľavice Katalánska (ERC), že Puigdemonta - lídra strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat) - "bude možno treba obetovať".

Puigdemont vyzval v utorok zástancov nezávislosti tohto španielskeho regiónu, aby zostali jednotní, pokiaľ ide o jeho opätovné zvolenie do funkcie i napriek tomu, že sa zdržiava v Belgicku.

Urobil tak prostredníctvom videozáznamu, ktorý zverejnil na internete v reakcii na rozhodnutie predsedu katalánskeho parlamentu Rogera Torrenta odložiť na neurčito hlasovanie poslancov o novom regionálnom lídrovi, naplánované pôvodne na utorok. Puigdemont v najnovšom odkaze uviedol, že jeho úmysly ohľadne Katalánska sú momentálne rovnaké ako vlani v októbri, keď ho Madrid odvolal z funkcie za presadzovanie nezávislosti svojho regiónu.

Odklad hlasovania o novom katalánskom premiérovi znamená pokračujúcu neistotu v procese vytvárania vlády po regionálnych voľbách z 21. decembra a odhaľuje rozpory medzi tamojšími zástancami odštiepenia od zvyšku Španielska.

Puigdemont zostáva jediným kandidátom na uvedený post, hoci mu v prípade návratu do Španielska hrozí zatknutie. Podľa jeho slov i napriek chaotickej situácii v regionálnom parlamente "nie je iný možný kandidát alebo iná možná aritmetická kombinácia".