Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

SKVELÁ SPRÁVA: Štyroch thajských chlapcov už vytiahli z jaskyne

Na snímke členovia záchranného tímu kráčajú do jaskyne 7. júla 2018 v provincii Čiang Rai. Thajský guvernér potvrdil 8. júla začiatok akcie na záchranu 12 školákov a ich trénera, ktorí boli dva týždne uväznení hlboko v útrobách jaskyne. Foto: TASR/AP

Na operácii sa podľa guvernéra podieľalo 50 zahraničných a 40 thajských elitných potápačov.

Mae Sai 8. júla (TASR) - Potápači podieľajúci sa na záchrannej operácii v thajskom jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, kde pred 15 dňami uviazlo 12 chlapcov s trénerom, potrebujú 10-20 hodín na prípravu novej misie, povedal novinárom v nedeľu večer miestneho času guvernér provincie Čiang Rai.

Guvernér Narongsak Osatanakorn dodal, že operácia má omnoho lepší priebeh, než sa očakávalo. Akciu podľa neho pozastavili na najmenej desať hodín.

Thajské úrady medzičasom znížili počet v nedeľu zachránených mladých futbalistov zo zatopeného jaskynného komplexu z pôvodne avizovaných šiestich na štyroch.

Svetové médiá s odvolaním sa na thajských predstaviteľov pôvodne informovali o šiestich zachránených chlapcoch. Guvernér v nedeľu povedal, že v starostlivosti lekárov sa v nemocnici nachádzajú štyria. Všetci sú podľa neho v "perfektnom" stave.

Ako doplnila televízia Sky News, z vnútorných priestorov jaskyne museli odísť pracovníci médií a všetky informácie je preto teraz omnoho ťažšie overiť.

Na operácii sa podľa guvernéra podieľalo 50 zahraničných a 40 thajských elitných potápačov.

Všetkých štyroch zachránených chlapcov previezli do nemocnice, dodal. Prvý z nich vyšiel z jaskyne o 17.40 h miestneho času (12.40 SELČ).

Chlapcov, ktorých v nedeľu potápači ako prvých dostali von, medzičasom letecky previezli do nemocnice 60 kilometrov južne od jaskyne. Podľa informácií agentúry DPA je jedným z nich 13-ročný Mongkol Boonpiem.

Všetky zachránené deti prevážali najskôr sanitkami do provizórnej nemocnice zriadenej v blízkosti jaskyne.

Na televíznych záberoch z okolia jaskyne, kde je o päť hodín viac a medzičasom sa zotmelo, vidieť sanitky odchádzajúce od jaskyne. Médiá zverejňovali aj zábery vrtuľníkov pristávajúcich pri nemocnici.

Austrálsky lekár, ktorý sa nachádza vo vnútri jaskyne spoločne s chlapcami, rozhodol, že ako prvé pôjdu von najslabšie deti. Pretože momentálne je situácia v jaskyni najbezpečnejšia, cituje britská stanica BBC novinára Floriana Witulského.

Začiatok akcie na záchranu 12 mladých futbalistov a ich trénera, ktorí boli dva týždne uväznení hlboko v útrobách jaskyne, oznámil v nedeľu guvernér provincie Čiang Rai, ktorý vedie záchrannú operáciu. Novinárom povedal, že dnes je "Deň D".