Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prvý identifikovaný účastník pokusu o útok v Bonne je spojkou al-Káidy

Na snímke polícia vyšetruje bombový útok v Bonne. Foto: TASR/AP Photo

Vyšetrovanie celého prípadu prevzala v piatok Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, pretože sa nazbieral dostatok indícií o teroristickom pozadí kauzy.

Bonn/Kolín nad Rýnom 15. decembra (TASR) - Nemeckým kriminalistom sa podarilo identifikovať jedného z podozrivých z účasti na nevydarenom bombovom útoku na hlavnej železničnej stanici v Bonne. Ide o muža z Langenfeldu v spolkovej krajine Severné-Porýnie-Vestfálsko, informoval dnes Západonemecký rozhlas (WDR) s odvolaním sa na bezpečnostné kruhy.

Podľa rovnakého zdroja ide o spojku s teroristickou sieťou al-Káida, o ktorej však predbežne nie je jasné, či sa v inkriminovanom čase nachádzala na stanici v Bonne alebo organizovala akciu v pozadí.

V športovej taške, ktorú našli v pondelok v Bonne, sa nachádzala extrémne nebezpečná nálož, ktorú sa páchatelia údajne pokúsili aj na diaľku odpáliť, avšak neúspešne, zrejme kvôli chybnej konštrukcii. To je však ešte predmetom skúmania expertov.

V taške sa nachádzala kovová trubica naplnená dusičnanom amónnym, využívaným aj ako oxidačné činidlo vo výbušninách. Všetko to bolo prepojené so štyrmi plynovými fľašami. Zatiaľ nie je definitívne objasnené, či by bola táto nálož funkčná, keďže jej súčasťou nebola klasická rozbuška, ale roznecovač s budíkom napojeným na batérie.

Policajné zdroje potvrdili, že spomínané materiály mohli spôsobiť veľký a nebezpečný požiar s mimoriadnou výbušnou silou, dementovali však mediálne informácie, porovnávajúce možný účinok s dôsledkami teroristického útoku v Madride spred ôsmich rokov.

Berlínsky denník Tagesspiegel priniesol v dnešnom vydaní informáciu, že spôsob konštrukcie nálože je až na malé odchýlky identický s návodom na výrobu bômb, ktorý poskytuje internetový magazín jemenskej pobočky al-Káidy.

Vyšetrovanie celého prípadu prevzala v piatok Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, pretože sa nazbieral dostatok indícií o teroristickom pozadí kauzy, konkrétne o pokuse o bombový útok, zrejme zo strany radikálnych islamistov.