Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Protesty dozorcov vo Francúzsku zasiahli vyše 120 z celkovo 188 väzníc

Dozorcovia z vyše 120 väzníc v rôznych častiach Francúzska pokračujú vo svojich protestných akciách. Foto: TASR/AP

Protestné akcie dozorcov francúzskych väzníc vstúpili v pondelok do druhého týždňa.

Paríž 22. januára (TASR) - Dozorcovia z vyše 120 väzníc v rôznych častiach Francúzska pokračujú vo svojich protestných akciách, ktorými sa domáhajú zlepšenia pracovných podmienok a posilnenia bezpečnosti pri práci s väzňami. Informoval o tom spravodajský portál France Info.

Dodal, že v snahe upokojiť situáciu prijme zástupcov dozorcov a ich odborov v pondelok ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová.

Táto schôdzka sa uskutoční po tom, ako odbory v sobotu odmietli návrhy vlády, a po ďalšom útoku väzňa na dozorcov, ku ktorému došlo v nedeľu vo väznici v obci Longuenesse, departement Pas-de-Calais.

V reakcii na tento incident, ktorý si vyžiadal zranenia dozorcov, odbory vyzvali zamestnancov tohto väzenského zariadenia, aby v pondelok vôbec nenastúpili do práce. O poriadok a dozor vo väznici sa podľa odborárov majú v tento deň postarať policajné zložky.

Dozorcovia z vyše 120 väzníc v rôznych častiach Francúzska pokračujú vo svojich protestných akciách.
Foto: TASR/AP

Odbory FO-Pénitentiaire, ktoré sa nezúčastňovali na rokovaniach s vládou, vyzvali svojich členov, aby "zosilnili tlak" na vládu a tak dosiahli splnenie svojich požiadaviek vrátane mzdových.

Protestné akcie dozorcov francúzskych väzníc vstúpili v pondelok do druhého týždňa. Súčasťou protestov je úplná alebo čiastočná blokáda vstupov vo väzenských zariadení. Podľa odborov Ufap-Unsa bolo v pondelok úplne alebo čiastočne odrezaných od sveta viac ako 120 z celkovo 188 väzníc vo Francúzsku.