Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Protestujúci v New Yorku chcú prímerie v Gaze a urobili falošný pohreb

Na archívnej snímke americké vlajky. Foto: TASR/AP

Niekoľko žien v čiernom oblečení držalo v rukách bábiky zavinuté do bielej prikrývky, ktoré predstavovali deti zabité v bojoch v Pásme Gazy.

New York 29. decembra (TASR) - Stovky propalestínskych protestujúcich vyšli vo štvrtok do ulíc New Yorku a usporiadali aj imitovaný pohreb, ktorým demonštrovali proti izraelskému neustálemu bombardovaniu Pásma Gazy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Aktivisti s pútačmi žiadajúcimi okamžité prímerie sa zhromaždili v Parku Bryant v newyorskej štvrti Manhattan, niektorí sa nakrátko zastavili uprostred rušnej Šiestej avenue v srdci časti Midtown Manhattan.

Niekoľko žien v čiernom oblečení držalo v rukách bábiky zavinuté do bielej prikrývky, ktoré predstavovali deti zabité v bojoch v Pásme Gazy.

Imitovaný pohrebný sprievod smeroval na ikonické newyorské námestie Times Square, kde protest, v pozadí s gigantickými elektronickými reklamami, pokračoval.

"Dnešná akcia má pritiahnuť pozornosť na fakt, že v Pásme Gazy bolo doteraz zabitých takmer 10.000 detí, len samotných detí, nepočítajúc ostatných, nepočítajúc všetkých Palestínčanov..." povedala 64-ročná archivárka Grace Lileová.

Vojna, ktorá sa začala útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra, zničila väčšinu severného Pásma Gazy a najnovšie sa izraelské bombardovanie zosilnilo predovšetkým v meste Chán Júnis v južnej časti palestínskej enklávy.

Izrael sa zaviazal, že zničí Hamas za útok zo 7. októbra, pri ktorom bolo zabitých približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. AFP dospela k tomuto číslu na základe izraelských údajov.

Izraelské neustále bombardovanie a pozemná invázia zabili najmenej 21.320 ľudí, prevažne žien a detí, uvádza Hamasom ovládané ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy.

Mesto New York zažilo od začiatku vojny už desiatky protestov, pričom do ulíc vychádzajú propalestínski aj proizraelskí demonštranti.