Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Proseparatistické organizácie vyzvali na demonštrácie v Katalánsku

Demonštranti počas protestu pred katalánskym parlamentom v Barcelone. Foto: TASR/AP

Španielsky súd odmietol na kauciu prepustiť prominentných predstaviteľov boja za nezávislosť Katalánska: bývalého podpredsedu vlády Oriola Junquerasa a exministra vnútra Joaquima Forna.

Barcelona 4. decembra (TASR) - Organizácie združujúce prívržencov odtrhnutia sa Katalánska od Španielska vyzvali v pondelok občanov, aby sa zhromaždili pred radnicami na protest proti rozhodnutiu súdu v Madride, ktorý odmietol prepustiť na slobodu ich vodcov: Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheza.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomenula, že súd odmietol na kauciu prepustiť aj dvoch ďalších prominentných predstaviteľov boja za nezávislosť Katalánska: bývalého podpredsedu vlády Oriola Junquerasa a exministra vnútra Joaquima Forna.

Táto štvorica bola v skupine desiatich vplyvných katalánskych politikov a aktivistov obvinených zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií.

Kým spomínaných štyroch predstaviteľov sudca ponechal vo väzbe kvôli "riziku recidívy", zvyšných šiestich exministrov katalánskej vlády nariadil prepustiť na slobodu po zaplatení kaucie. Jej výška dosahuje v priemere okolo 100.000 eur.

Združenie Ómnium Cultural (OC), ktoré sa venuje podpore katalánskeho jazyka a kultúry, vo svojom vyhlásení označilo rozhodnutie Najvyššieho súdu ohľadom svojho predsedu Cuixarta a ďalších troch väznených za "svojvoľné a nespravodlivé". OC však uvítalo verdikt v prípade šiestich prepustených na kauciu.

Katalánske národné zhromaždenie (ANC) tiež kritizovalo rozhodnutie najvyššieho súdu v kauze svojho lídra Jordiho Sáncheza a ďalších troch predstaviteľov boja za nezávislosť Katalánska.

Obe organizácie - OC i ANC - okrem toho vyzvali svojich prívržencov, aby 21. decembra využili svoje právo a odovzdali svoj hlas vo voľbách do katalánskeho parlamentu. Toto hlasovanie sa "musí stať príležitosťou, ako sa postaviť za občianske práva a slobody, ktoré boli porušené španielskym štátom," uvádza sa vo vyhlásení OC.