Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Propalestínski aktivisti chceli narušiť obchodovanie londýnskej burzy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Policajti v nedeľu najskôr zadržali 31-ročného muža v Liverpoole. Ďalších päť ľudí, o ktorých sa predpokladá, že sú súčasťou rovnakého sprisahania, zadržali neskôr v Londýne, Liverpoole a Brightone.

Londýn 15. januára (TASR) — Šesť ľudí bolo v nedeľu zadržaných pre podozrenie zo sprisahania s cieľom narušiť obchodovanie na londýnskej burze (LSE). Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na Metropolitnú políciu.

Tá uviedla, že začala konať po tom, čo v piatok dostala od redakcie novín Daily Express informácie, že aktivisti zo skupiny s názvom Palestine Action mali v úmysle v pondelok ráno narušiť činnosť LSE. Údajne chceli spôsobiť škodu a chystali sa zabarikádovať v budove, aby zabránili otvoreniu obchodovania.

Sian Thomasová z Metropolitnej polície povedala, že preniknutie na burzu malo byť zrejme prvou z viacerých akcií spomínanej skupiny v tomto týždni.

Policajti v nedeľu skoro ráno najskôr zadržali 31-ročného muža v Liverpoole. Ďalších päť ľudí, o ktorých sa predpokladá, že sú súčasťou rovnakého sprisahania, zadržali neskôr v Londýne, Liverpoole a Brightone.

Všetci šiesti zostávajú vo väzbe.

Skupina Palestine Action v reakcii uviedla, že týmito zadržaniami sa nenechá odradiť. Zároveň obvinila Britániu, že je "spoluvinníkom brutálnej kolonizácie Palestíny".

Podľa Thomasovej mohlo mať obsadenie burzy v prípade úspešného vykonania "vážne ekonomické dôsledky". Poďakovala sa preto Daily Expressu za jeho ochotu poskytnúť informácie získané na základe vlastnej investigatívy.