Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Princ Charles navštívil mesto Salisbury, kde otrávili Skripaľovcov

Britský princ Charles si tľapol s dieťaťom v dave počas jeho návštevy Salisbury v piatok 22. júna 2018. Foto: TASR/AP

Návštevu princa a vojvodkyne z Cornwallu natáčali početné televízne štáby, vrátane kameramanov ruskej štátnej televízie, napísali noviny Daily Telegraph.

Londýn 22. júna (TASR) - Britský princ Charles navštívil v piatok anglické mesto Salisbury, kde v marci otrávili bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

Princova návšteva mala podporiť turistický ruch v Salisbury, ktorý negatívne ovplyvnila kauza okolo Skripaľovcov, uviedla agentúra Reuters.

Charles pricestoval do mesta spoločne so svojou manželkou Camillou. Privítali ich tam tisíce miestnych obyvateľov i návštevníkov, ktorých počet od marcového útoku poklesol o zhruba 20 percent.

Počas približne dvojhodinovej návštevy sa zúčastnili na recepcii venovanej oživeniu turizmu v Salisbury. Prešli sa aj po trhu, ktorý sa nachádza neďaleko lavičky, kde našli otrávených Skripaľovcov. Stretli sa tiež s detektívom Nickom Baileym, ktorý sa taktiež priotrávil, keď sa pokúšal pomôcť Skripaľovcom.

Návštevu princa a vojvodkyne z Cornwallu natáčali početné televízne štáby, vrátane kameramanov ruskej štátnej televízie, napísali noviny Daily Telegraph.

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil. Obaja boli následne celé týždne hospitalizovaní v kritickom stave, no ich stav sa napokon zlepšil, takže boli napokon prepustení do domáceho ošetrenia.

Británia z útoku na Skripaľovcov, pri ktorom bola podľa jej zistení použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Kauza vyvolala ostrú roztržku medzi Ruskom a Britániou a jej spojencami a viedla k najväčšiemu vzájomnému vyhosteniu diplomatov od čias studenej vojny. Britániu v spore s Ruskom podporila väčšina krajín EÚ.