Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

V rebríčku popularity politikov sa prejavili nedávne aféry

Jiří Rusnok Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu sa jediným politikom spomedzi sledovaných osobností s popularitou presahujúcou 50 percent stal v septembri premiér v demisii Jiří Rusnok.

Praha 19. septembra (TASR) - Najpopulárnejšími českými politikmi sú momentálne Jiří Rusnok, Michal Hašek a Tomio Okamura. Vyplýva to z výsledkov pravidelného prieskumu agentúry STEM, o ktorých dnes informoval internetový server iDNES.cz.

Podľa prieskumu sa jediným politikom spomedzi sledovaných osobností s popularitou presahujúcou 50 percent stal v septembri premiér v demisii Jiří Rusnok. Druhú a štvrtú priečku obsadili predstavitelia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) - prvý podpredseda Michal Hašek a predseda Bohuslav Sobotka, medzi ktorých sa vklinil a tretie miesto vo výsledkoch obsadil líder hnutia Úsvit priamej demokracie Tomio Okamura. Prvú šesticu v prieskume, do ktorého sa od 29. augusta do 8. septembra zapojilo takmer 1100 respondentov vo veku nad 18 rokov, dopĺňajú podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek a predseda hnutia ANO Andrej Babiš.

Lídri ďalších menších politických strán - Ondrej Liška zo Strany zelených (SZ), Vratislav Mynář zo Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ) a Jana Bobošíková (Hlavu hore) - figurujú v polovici rebríčka. Predseda KDU-ČSL Pavel Bělohrádek, líder NS-LEV 21 expremiér Jiří Paroubek a šéf ultrapravicovej DSSS Tomáš Vandas sa umiestnili v spodnej tretine rebríčka, vyplýva z prieskumu STEM.

Popularita predsedu KSČM Vojtěcha Filipa sa zvýšila iba mierne. Aktuálny rebríček však ukázal, že klesla popularita vedúcich predstaviteľov bývalej stredopravej koalície, čo podľa sociológov nesporne súvisí s nedávnymi aférami a pádom Nečasovho kabinetu.

V máji najpopulárnejší český politik, exminister spravodlivosti Jiří Pospíšil z ODS, si pohoršil o šesť miest a o 12 percentuálnych bodov, vďaka čomu mu aktuálne patrí siedma priečka. Klesol však aj index obľúbenosti jeho straníckych kolegov Martina Kubu, Miroslavy Němcovej či Pavla Blažeka, či bývalej líderky LIDEM, niekdajšej vicepremiérky Karolíny Peake. Miernejší pokles zaznamenali v prieskume aj vedúce osobnosti TOP 09 - Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, kým index popularity vedúcej osobnosti Starostov a nezávislých (STAN) Petra Gazdíka, bývalého šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a STAN, sa zásadne nezmenil.

Voľby by priniesli jasné víťazstvo ľavice a vstup siedmich strán do snemovne


Víťazstvom českej ľavice by sa skončili voľby do Poslaneckej snemovne, ak by sa boli konali v období od 5. do 15. septembra. Vyplýva to z prieskumu agentúry ppm factum, o výsledkoch ktorého dnes informoval internetový server iDNES.cz.

Podľa prieskumu by sa na voľbách zúčastnilo iba 52,7 percenta oslovených voličov, čo naznačuje relatívne veľmi nízku volebnú účasť. Pred troma rokmi prišlo k urnám v ČR 62,6 percenta oprávnených voličov.

Volebný model ppm factum predpokladá, že by hranicu zvoliteľnosti prekonalo sedem politických subjektov.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Víťazom volieb by sa stala Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD), ktorej by zisk 26,2 percenta hlasov vyniesol 68 mandátov v snemovni. Druhá priečka by patrila českomoravským komunistom z KSČM (16,7 percenta, 39 mandátov) pred TOP 09 s 13,8 percentami (32 mandátov). Na štvrtom mieste by sa umiestnila strana ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša (10,9 percenta, 24 mandátov) nasledovaná Občianskou demokratickou stranou (ODS) so ziskom ôsmich percent a 17 mandátmi. Do Poslaneckej snemovne by sa dostali ešte ľudovci z KDU-ČSL (6,7 percenta a 13 mandátov), ako aj Strana práv občanov-Zemanovci (SPOZ) s 5,1 percenta získaných hlasov (sedem mandátov).

Všetky ostávajúce strany by skončili pod hranicou zvoliteľnosti. Agentúra ppm factum spomína napríklad Úsvit priamej demokracie (2,5 percenta) a Stranu zelených (2,3 percenta). Ďalšie strany by neprekročili hranicu dvoch percent.

Predčasné voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa uskutočnia v dňoch 25. a 26. októbra.