Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nemecký robotník sa zranil v Baku pri výstavbe scény pre Eurovíziu

Výstavba novej haly s názvom Baku Crystal Hall v azerbajdžanskom Baku 18. januára 2012. V nej sa v máji uskutoční medzinárodná pesničková súťaž Eurovision Song Contest. Výstavba haly s kapacitou 25 tisíc divákov sa začala vlani v auguste. Nachádza sa na nábreží neďaleko nového námestia s obrovskou národnou vlajkou , jednou z najväčších na svete.Medzinárodná pesničková súťaž sa uskutoční v Azerbajdžane po prvý raz. Foto: TASR/AP

Dvadsaťtriročného muža previezli do nemocnice, potvrdila spoločnosť Brainpool z Kolína nad Rýnom, ktorá podujatie organizuje.

Baku 2. mája (TASR) - Nemecký robotník pri stavbe scény pre Eurovíznu pesničkovú súťaž 2012 v jej dejisku - v Crystal Hall v azerbajdžanskom Baku - utrpel vážne zranenia. Dvadsaťtriročného muža previezli do nemocnice, potvrdila spoločnosť Brainpool z Kolína nad Rýnom, ktorá podujatie organizuje.

Ako uviedla nemecká tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa spoločnosti Brainpool Jörga Graboscha, napriek dodržaniu všetkých bezpečnostných predpisov došlo pri stavbe scény k uvoľneniu kopy drevených dosiek.

Dva semifinálové večery Eurovíznej pesničkovej súťaže sa uskutočnia v Baku 22. a 24. mája, veľké finále potom 26. mája.

Súťažný príspevok zo Slovenska - skladba Don't Close Your Eyes v interpretácii Maxa Jasona Maia, známejšieho ako Miro Šmajda, zaznie ako 15. v poradí v druhom semifinále už 57. ročníka podujatia.

Súpermi slovenského zástupcu v druhom semifinále, z ktorého postúpi do finále - podobne ako z prvého - desať songov, bude konkurencia z Bieloruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Estónska, Gruzínska, Holandska, Chorvátska, Litvy, Macedónska, Malty, Nórska, Portugalska, Srbska, Švédska, Slovinska, Turecka a Ukrajiny. Arménsko, ktoré bolo pôvodne vyžrebované tiež do druhého semifinále, sa rozhodlo pre bojkot Eurosongu kvôli "protiarménskym" vyhláseniam azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva. Večer otvorí srbská a uzavrie litovská súťažná pieseň.

V "slovenskom" semifinále sa teda predstavia krajiny, ktoré v súťaži zvíťazili v rokoch 2001 (Estónsko), 2003 (Turecko), 2004 (Ukrajina), 2007 (Srbsko) a 2009 (Nórsko). Medzi mimoriadne úspešných účastníkov patrí so štyrmi prvenstvami Švédsko (1974, 1984, 1991 a 1999), o ktorého prvé víťazstvo sa so skladbou Waterloo postarala medzičasom kultová skupina ABBA.

Popri najväčších prispievateľoch do Európskej vysielacej únie (EBU) - Francúzsku (vo finále bude mať poradové číslo 9.), Nemecku (20.), Španielsku (19), Taliansku (10.) a Veľkej Británii (1.), má finálovú účasť zabezpečenú ako vlaňajší víťaz a usporiadateľská krajina aj Azerbajdžan (13.).