Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO:Pri výbuchu v šiitskej mešite najmenej 29 mŕtvych a 64 zranených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Afganské militantné hnutie Taliban sa od tohto bombového útoku dištancovalo.

Kábul 1. augusta (TASR) - Na 29 mŕtvych a 64 zranených stúpol počet obetí dnešného samovražedného bombového útoku, ku ktorému došlo v šiitskej mešite v meste Herát ležiacom na západe Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie miestnej polície.

"Podľa výpovede očitého svedka útočník najprv spustil paľbu na tých, čo sa modlili a potom odpálil svoje výbušniny," uviedol pre DPA hovorca polície v meste Herát, ktoré je metropolou rovnomennej provincie.




Afganské militantné hnutie Taliban sa od tohto bombového útoku dištancovalo.

"Výbuch bomby v mešite v Heráte nemá nič spoločné s mudžahedínmi," napísal na svojom účte na Twitteri hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid.

Na šiitské mešity a zhromaždenia útočia v posledných mesiacoch prívrženci sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) aj napriek tomu, že sú terčom útokov amerických a afganských jednotiek.

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa prudko zhoršuje od roku 2014, keď tam ukončili bojovú misiu jednotky NATO. Len v metropole Kábul došlo od januára k 11 veľkým útokom, pri ktorých zahynulo viac ako 1000 ľudí. Všetky uvedené útoky podnikli IS alebo Taliban. V apríli ovládal Taliban približne 11 percent územia Afganistanu.