Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch v Belgorodskej oblasti zomreli dvaja ľudia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Agentúra AFP pripomína, že Moskva obviňuje Ukrajinu, že vystupňovala svoje útoky počas prebiehajúcich prezidentských volieb v Rusku.

Moskva 16. marca (TASR) - Dve obete a viacero zranených si v sobotu vyžiadali útoky v ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, deň po tom, ako ruské rakety zabili v juhoukrajinskej Odese najmenej 20 ľudí a desiatky ďalších zranili.

Agentúra AFP pripomína, že Moskva obviňuje Ukrajinu, že vystupňovala svoje útoky počas prebiehajúcich prezidentských volieb v Rusku. Šéf Kremľa Vladimir Putin hrozí odplatou.

"Veľmi smutná správa, dvaja ľudia zomreli, muž a žena," napísal v sobotu belgorodský gubernátor Gladkov s tým, že v oblasti bolo zostrelených osem rakiet. Zranenia utrpeli ďalší traja ľudia.

Iných päť osôb bolo zranených, keď ukrajinský dron zasiahol auto v dedine Glotovo ležiacej asi dva kilometre od hraníc Ukrajiny, uviedol Gladkov.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu ráno informovalo, že nad Belgorodskou a Kurskou oblasťou bolo zostrelených viacero rakiet, riadených striel a dronov.

V piatok ruské balistické rakety odpálené z anektovaného Krymu zasiahli obytnú zónu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. O život prišlo najmenej 20 ľudí a ďalších viac než 75 utrpelo zranenia. Štyri desiatky z nich zostávajú v nemocniciach, uviedol v sobotu odeský gubernátor Oleh Kiper.

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby, od piatka do nedele. Putin v nich nemá prakticky žiadneho súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov.