Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch Islamského štátu malo zahynúť 20 sýrskych vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pri útoku IS na vojenský autobus na východe provincie Homs zahynulo celkovo "16 príslušníkov režimových síl a provládnych ozbrojencov".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 19. apríla (TASR) - Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Pri útoku IS na vojenský autobus na východe provincie Homs zahynulo celkovo "16 príslušníkov režimových síl a provládnych ozbrojencov", uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Podľa tohto zdroja bolo medzi mŕtvymi najmenej deväť členov Jeruzalemských brigád - polovojenskej skupiny pozostávajúcej z palestínskych bojovníkov, ktorá v uplynulých rokoch dostáva podporu od Moskvy, spojenca Damasku, tvrdí SOHR.

"Štyria príslušníci režimových síl boli zabití pri ďalšom útoku IS na vojenský objekt v odľahlej oblasti Albúkamál" na východe Sýrie, pričom podľa SOHR boli tiež zajatí dvaja rukojemníci.

Militanti IS koncom marca po prepade "popravili" osem sýrskych vojakov, uviedlo pozorovateľské centrum a informovalo aj o 14 vojakoch, ktorých džihádisti zabili v predchádzajúcich dňoch.

IS v roku 2014 obsadil rozsiahle územia Sýrie a Iraku, vyhlásil svoj "kalifát" a spustil teror. IS bol v roku 2019 v Sýrii územne porazený, ale jeho zvyšky naďalej podnikajú smrteľné útoky, najmä v rozsiahlej Sýrskej púšti, ktorá sa tiahne od predmestia Damasku až po iracké hranice, pričom extrémisti útočia najmä na provládne sily a bojovníkov pod kurdským velením.

Vojna v Sýrii si od marca 2011, keď Damask brutálne potlačil protivládne protesty, vyžiadala už viac ako pol milióna mŕtvych a ďalšie milióny ľudí museli utiecť zo svojich domovov.