Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Streľba v bare: Muž zabil najmenej 12 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa očitých svedkov muž v bare plnom ľudí vypálil z ručnej zbrane niekoľko výstrelov, hodil na nich dymovnice a v streľbe pokračoval.

Washington 8. novembra (TASR) - Strelca, ktorý zabil 12 ľudí v bare na juhu Kalifornie, identifikovali ako 28-ročného Davida Longa, bývalého príslušníka americkej námornej pechoty. Informoval o tom vo štvrtok šerif z okresu Ventura Geoff Dean.

Uviedol, že polícia už v minulosti prišla s Longom niekoľko krát do kontaktu, napríklad pri dopravnej nehode alebo pri výtržnosti z apríla tohto roku, keď museli do jeho domu prísť muži zákona. Policajti vtedy uviedli, že sa choval zlostne a iracionálne. Špecialisti z tímu skúmajúceho jeho duševné zdravie však usúdili, že ho netreba dávať do väzby.

Podľa televíznej stanice CNN slúžil v námornej pechote od augusta 2008 do marca 2013.

Long použil pištoľ Glock 21 s kalibrom .45, keď spustil v stredu večer miestneho času paľbu v podniku Borderline Bar & Grill v kalifornskom meste Thousand Oaks.

Podľa úradov a svedkov mal páchateľ na sebe čierne oblečenie s kapucňou a nič nehovoril, keď strieľal v priestoroch baru plného ľudí. Vypálil niekoľko výstrelov, hodil na ľudí dymovnice a v streľbe pokračoval. Miestna polícia pre denník Los Angeles Times uviedla, že v bare padlo najmenej 30 výstrelov. V podniku sa v tom čase nachádzali stovky mladých ľudí, keďže sa tam konala študentská akcia.

Po príchode do baru utrpel zranenia aj privolaný zástupca šerifa, ktorý neskôr v nemocnici zomrel. Po streľbe našli na mieste aj telo páchateľa, ktorý sa podľa šerifa Deana sám zastrelil.

Televízna stanica CNN informovala, že 21 zranených osôb ošetrili v miestnych nemocniciach, z ktorých ich už prepustili. Väčšina z nich sa ľahko zranila po skoku z okna alebo pri vrhaní sa pod stôl.

Americký prezident Donald Trump vyslovil na Twitteri sústrasť rodinám obetí a ocenil políciu, ktorá "preukázala veľkú statočnosť".

Prípady streľby v USA za posledných desať rokov:



2. novembra 2018

Ozbrojený muž zastrelil dvoch ľudí a piatich ďalších zranil v štúdiu jogy v Tallahassee, hlavnom meste amerického štátu Florida. Strelec zasiahol šiestich ľudí a jednu osobu udrel zbraňou po tom, ako vošiel do štúdia, ktoré je súčasťou malého nákupného centra. Polícia predbežne identifikovala strelca.

27. októbra 2018

Robert Gregory Bowers v miestnej synagóge zastrelil 11 ľudí. Počas streľby v synagóge a následne aj po tom, čo sa vzdal polícii, vyjadroval svoju nenávisť k židom. Ozbrojený strelnou zbraňou zaútočil v pittsburskej Synagóge stromu života, kde sa práve konal pravidelný obrad.

21. septembra 2018

Štyria ľudia zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v okrese Harford v americkom štáte Maryland, kde zamestnankyňa distribučného skladu spoločnosti Rite Aid zastrelila troch svojich kolegov a následne obrátila zbraň proti sebe. Ďalšie tri osoby utrpeli pri incidente zranenia.

6. septembra 2018

Štyria ľudia vrátane ozbrojeného útočníka zomreli pri streľbe v banke v centre amerického mesta Cincinnati. Strelec spustil paľbu skoro ráno pri nakladacej rampe budovy banky s názvom Fifth Third Bank, potom vošiel do bankovej haly, kde sa začala prestrelka s políciou.

26. augusta 2018

Traja ľudia vrátane predpokladaného útočníka zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v zábavnom centre v meste Jacksonville v americkom štáte Florida. Deväť ďalších osôb utrpelo strelné zranenia. Podozrivým je 24-ročný David Katz z mesta Baltimore. Motív jeho činu však zatiaľ nie je známy. Podozrivý muž-beloch po streľbe obrátil zbraň proti sebe.

18. mája 2018

Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.

14. februára 2018

Nikolas Cruz (19) bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadala 17 mŕtvych a 16 zranených.

5. novembra 2017

Najmenej 26 životov si vyžiada útok v kostole v Sutherland Springs v americkom štáte Texas, do ktorého počas bohoslužieb vstúpil muž ozbrojený strelnou zbraňou a spustil paľbu.

1. októbra 2017

Stephen Paddock spustil v Las Vegas streľbu z výškovej budovy na účastníkov neďalekého koncertu country hudby. Pri najkrvavejšej streleckej masakre v novodobých dejinách USA zabil 58 a zranil viac než 540 ľudí pred tým, ako spáchal samovraždu.

12. júna 2016

Omar Mateen, ktorý v nočnom gejskom klube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Útočník sa narodil v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Ozbrojenec bol podľa svojej bývalej manželky "duševne labilný". Útočníka zastrelili špeciálne jednotky.

2. decembra 2015

Pri streľbe v zariadení sociálnych služieb pre ľudí s vývojovými poruchami v kalifornskom meste San Bernardino zahynulo 14 osôb a 22 utrpelo zranenia. Útok spáchal americký manželský pár pakistanského pôvodu Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Oboch atentátnikov polícia zastrelila.

17. júna 2015

Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v meste Charleston v štáte Južná Karolína, kde belošský rasistický útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole metodistickej episkopálnej cirkvi. V kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Útok spáchal vtedy 22-ročný Dylan Roof, ktorého odsúdili na trest smrti.

14. decembra 2012

Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú má na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.

20. júla 2012

Streľba v kine v Denveri v štáte Colorado počas premiéry filmu o Batmanovi si vyžiadala 12 mŕtvych a 70 zranených. Vtedy 24-ročný James Holmes spustil paľbu na ľudí prítomných v kinosále. Zároveň hodil medzi ľudí dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom. Holmes si odpykáva 12-násobné doživotie.

5. novembra 2009

Armádny psychológ zabil na vojenskej základni Fort Hood v štáte Texas 13 ľudí a ďalších 42 zranil. Páchateľom bol moslim narodený v USA. V auguste 2013 ho odsúdili na trest smrti.