Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri poslednom behu s býkmi v Pampilone utrpelo zranenia osem ľudí

Na snímke účastníci bežia spolu s býkmi počas tradičného festivalu San Fermíno v uliciach v severošpanielskom meste Pamplona 14. júla 2019. Foto: TASR/AP

Býky budú neskôr v nedeľu porazené v ringu pred zrakom divákov.

Pamplona 14. júla (TASR) - Počas posledného behu na tohtoročných slávnostiach sv. Fermína v španielskom meste Pamplona býky v nedeľu zranili ôsmich ľudí, pričom troch z nich nabrali na rohy. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na zdravotnícke orgány.

Ako píše AP, zatiaľ čo päť býkov spoločne bežalo ulicami, šiesty sa otočil a jedného muža nabral na rohy a zhodil ho na ulicu pokrytú dlažobnými kockami. Býk následne nabral ďalších dvoch ľudí, ktorí zostali uväznení pri múre.

Hovorca miestnej nemocnice uviedol, že všetci traja ľudia, (z ktorých jedného býk nabral za nohu, ďalšieho za pravé rameno a tretieho za podpazušie), boli prevezení do nemocnice.

Hlavnými aktérmi sobotňajšieho behu bolo šesť býkov z farmy Miura, ktoré sa na festivale v Pamplone predstavila už po 53.-krát. Trať dlhú 850 metrov zdolali za dve minúty a 42 sekúnd. Býky budú neskôr v nedeľu porazené v ringu pred zrakom divákov.

Počet ľudí, ktorých býky tento rok nabrali na rohy, sa tak vyšplhal na osem.

Každý rok sa počas behu s býkmi zraní 50-100 ľudí. Od roku 1911 si beh s viac ako pol tony vážiacimi zvieratami vyžiadal aj 15 obetí na životoch. Zatiaľ posledný smrteľný prípad zaznamenali v roku 2009, keď zomrel 27-ročný Španiel.

Súčasťou fiesty sa v posledných rokoch stali aj aktivisti za ochranu zvierat. Pred jej začiatkom si desiatky polonahých aktivistov ľahli na zem v uliciach Pamplony a zobrazovali tak mŕtvych býkov. Chceli tak upozorniť na krutosť ľudí páchanú na zvieratách, ktorej sa dopúšťajú pre zábavu.

Býčie zápasy sú chránené španielskou ústavou ako súčasť kultúrneho dedičstva krajiny.

Slávnosti sv. Fermína navštívi každoročne približne milión ľudí.