Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Tuniska našli telá 19 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

Tunis 24. apríla (TASR) - Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. TASR o tom informuje na základe agentúry AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou. Ide o jeden z hlavných východiskových bodov pre migrantov, ktorí sa snažia dostať cez Stredozemné more do Európy.

Napriek rizikám sa migranti naďalej pokúšajú o nebezpečnú plavbu zo severnej Afriky do Európy a na člnoch sa vydávajú z Maroka, Alžírska, Tuniska a Líbye do Talianska, Grécka, na Maltu a na španielske Kanárske ostrovy.

Tento rok prišlo do Európy po mori viac ako 49.000 ľudí, z toho ich išlo viac než 7000 z Tuniska do Talianska. Podľa Organizácie Spojených národov sa o cestu pokúsilo oveľa viac ľudí, vrátane tisícov, ktorých zadržali severoafrické úrady, a približne 473 ľudí, ktorých považujú za mŕtvych alebo nezvestných.

Politici na oboch stranách Stredozemného mora zameriavajú svoje migračné politiky najmä na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a rozbíjanie sietí prevádzačov. Tuniské úrady v utorok oznámili, že zadržali päť pašerákov. Za obchodovanie s ľuďmi sa zvyčajne udeľujú vysoké tresty až do 20 rokov väzenia.