Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží pásma Gazy zahynul po izraelskej paľbe Palestínčan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Išlo o 20-ročného muža, ktorý podľa bezpečnostného zdroja z Gazy v tom čase chytal ryby neďaleko hraničného plota.

Jeruzalem 14. novembra (TASR) - V dôsledku izraelskej streľby zahynul v stredu pri pobreží pásma Gazy Palestínčan. Okolnosti incidentu zatiaľ nie sú jasné, uviedla agentúra AFP.

Išlo o 20-ročného muža, ktorý podľa bezpečnostného zdroja z Gazy v tom čase chytal ryby neďaleko hraničného plota. Strela ho zasiahla do brucha. Hovorca izraelskej armády sa vyjadril, že incident preverujú.

Izrael a palestínski militanti v Gaze dosiahli v utorok dohodu o prímerí s cieľom ukončiť najvážnejšie vystupňovanie bojov medzi oboma stranami od vojny z roku 2014. Podľa agentúry AP išlo o prvú ľudskú obeť od dosiahnutia prímeria.

Dohoda o prímerí vyvolala kritiku aj zvnútra Netanjahuovej vlády, ako aj od Izraelčanov žijúcich neďaleko pásma Gazy, ktorí žiadajú ďalšie akcie proti hnutiu Hamas vládnucemu v Gaze. V tejto súvislosti oznámil v stredu svoju rezignáciu izraelský minister obrany Avigdor Lieberman.

Egyptom sprostredkované prímerie ukončilo dvojdňové intenzívne raketové útoky na Izrael a izraelské nálety na túto oblasť. Podľa izraelskej armády palestínski militanti vypálili v priebehu 24 hodín na Izrael 460 rakiet a mínometných granátov, zatiaľ čo Izrael podnikol nálety na 160 cieľov v pásme Gazy. Pri izraelských útokoch zahynulo v pásme Gazy sedem Palestínčanov vrátane piatich militantov. Na izraelskej strane si raketový útok vyžiadal jednu obeť. Traja ďalší ľudia utrpeli ťažké zranenia.