Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Papuy objavili austrálsky bombardér zostrelený v roku 1943

Na nedatovanej fotografii, ktorú poskytli austrálske obranné sily, ležia trosky bombardéra z druhej svetovej vojny na morskom dne v prístave Gasmata v provincii Západná Nová Británia v Papue-Novej Guinei. Foto: TASR/AP

Zvyšky stroja objavili pri pobreží Novej Británie ešte v roku 2020 v hĺbke 43 metrov, ale identifikácia si vyžiadala 50 ponorov, uviedol vedúci pátracej expedície Steve Burnell.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Melbourne 12. apríla (TASR) - Austrálske úrady potvrdili totožnosť austrálskeho bombardéra a pozostatkov dvoch členov jeho posádky viac než 80 rokov po tom, čo sa zrútil pri pobreží Papuy-Novej Guiney. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Trosky bombardéra typu Bristol Beaufort objavili v rámci pokračujúceho pátrania austrálskeho banského miliardára Andrewa Forresta po jeho strýkovi, leteckom dôstojníkovi Davidovi Forrestovi, ktorý je nezvestný od roku 1943, uviedlo v stredu vo vyhlásení Austrálske kráľovské letectvo (RAAF).

Len 22-ročný David Forrest v máji 1943 pilotoval bombardér počas nočného náletu na japonské letisko pri obci Gasmata na južnom pobreží ostrova Nová Británia, keď sa spolu s celou štvorčlennou posádkou nevrátil z vojenskej akcie. Bombardér pochádzal z leteckej základne Gurney na hlavnom ostrove Nová Guinea.

Zvyšky stroja objavili pri pobreží Novej Británie ešte v roku 2020 v hĺbke 43 metrov, ale identifikácia si vyžiadala 50 ponorov, uviedol vedúci pátracej expedície Steve Burnell.

Vrak identifikovali podľa identifikačného štítku lietadla, ktorý bol čitateľný len preto, že bol zavalený bahnom, ktoré znížilo koróziu, povedal Burnell. "Po 80 rokoch v slanej vode je veľmi náročné získať pozitívnu totožnosť," povedal. Pátranie po zvyšku posádky úrady medzitým prerušili.

Smútočný obrad za ich rodiny sa uskutoční 26. apríla na základni RAAF v štáte Queensland. Identifikačný štítok a pripevnená páka kokpitu boli so súhlasom vlády Papuy-Novej Guiney vrátené do Austrálie, zatiaľ čo zvyšok vraku zostal na mieste nehody.

Pohreb posádky lietadla sa uskutoční v septembri v Papue Novej Guinei. Burnell uviedol, že v oblasti Novej Británie zostávajú nezvestné len dva bombardéry RAAF typu Bristol Beaufort.