Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Pri nehode autobusu v Mexiku zahynulo 18 migrantov

Kriminalistická práca nad telami na mieste nehody autobusu na okraji cesty neďaleko Villa de Tepelmeme, štát Oaxaca, Mexiko, piatok 7. októbra 2023. Najmenej 18 migrantov z Venezuely a Peru zahynulo v piatok skoro ráno pri havárii autobusu, uviedli úrady. Foto: TASR/AP

Obete pochádzali z Venezuely a Haiti, vyhlásila prokuratúra v štáte Oaxaca.

Mexiko 6.októbra (TASR) - Na juhu Mexika sa v piatok prevrátil autobus s migrantmi. Pri nehode zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane troch maloletých, 27 cestujúcich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Obete pochádzali z Venezuely a Haiti, vyhlásila prokuratúra v štáte Oaxaca. Nehoda sa stala na ceste spájajúcej Oaxacu a susedný štát Puebla.

Tisíce migrantov z celého sveta cestujú cez Mexiko v autobusoch, preplnených prívesoch či nákladných vlakoch v snahe dostať sa do Spojených štátov. Medzinárodná organizácia pre migráciu uvádza, že na americkom kontinente od roku 2014 zahynulo alebo zmizlo viac ako 8200 migrantov, pričom väčšina z nich sa pokúšala dostať z Mexika do Spojených štátov.



Pri nehode nákladného auta v štáte Chiapas na juhu Mexika v nedeľu zahynulo najmenej desať kubánskych migrantov a 25 utrpelo zranenia. Začiatkom augusta sa v štáte Nayarit zrútil autobus do rokliny, zahynulo najmenej 18 ľudí a 23 sa zranilo. V autobuse sa nachádzali miestni obyvatelia, ale aj migranti z Indie, Dominikánskej republiky a niekoľkých afrických štátov.

Predstavitelia Spojených štátov a Mexika vo štvrtok oznámili, že plánujú zvýšiť úsilie v boji proti nelegálnej migrácii opatreniami, ako je modernizácia ochrany hraníc, ale aj riešením príčin migrácie.

Obe krajiny sa zaviazali viac sprístupniť "bezpečné, organizované a legálne cesty pre migrantov," ale s "prísnymi následkami" pre tých, ktorí nelegálne vstúpia na územie Spojených štátov, uviedol minister americkej vnútornej bezpečnosti Alejandro Mayorkas po rokovaniach v Mexiku.