Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch v Sýrii zahynulo ďalších 10 proiránskych bojovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ešte 9. septembra hlásili usmrtenie 18 Iráncov a proiránskych bojovníkov, ako aj rozsiahle škody na zbrojnom sklade a vozidlách.

Bejrút 17. septembra (TASR) - Desať príslušníkov irackých proiránskych milícií bolo usmrtených pri nočných náletoch na východe Sýrie, kde došlo k podobnému útoku už pred týždňom. Podľa tlačovej agentúry AFP to uviedla v utorok mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) monitorujúca občiansku vojnu v Sýrii, pričom nešpecifikovala, kto tieto nálety uskutočnil.

Útoky boli cielené na "tri pozície (iránskych) revolučných gárd a spojeneckých (irackých) milícií" v meste Abú Kamál na rieke Eufrat, blízko sýrsko-irackej hranice. O život prišlo "desať Iračanov z proiránskych milícií".

Podľa sýrskych aktivistov išlo za posledné dni už o druhú sériu náletov na proiránske sily v tejto časti východnej Sýrie.

Ešte 9. septembra hlásili usmrtenie 18 Iráncov a proiránskych bojovníkov, ako aj rozsiahle škody na zbrojnom sklade a vozidlách. Médiá patriace libanonskej militantnej organizácii Hizballáh, ktorá je spriaznená s Iránom, vtedy pripísali tieto nálety Izraelu. Sýrska ani izraelská vláda však neposkytli nijaké vyjadrenie.

Vlani v júni neprežilo nálety blízko sýrsko-irackej hranice 55 bojovníkov, väčšinou Sýrčanov alebo Iračanov. Nemenovaný americký predstaviteľ vtedy pripísal zodpovednosť takisto Izraelu.

Izrael považuje Irán za najväčšiu hrozbu a v uplynulých mesiacoch údajne zaútočil na objekty proiránskych milícií priamo v Iraku.

Veľkú časť východnej Sýrie okupovali v uplynulých rokoch džihádisti z organizácie Islamský štát, ktorí boli definitívne porazení v marci tohto roka. Táto časť krajiny je v teraz rozdelená údolím Eufratu na územia ovládané na jednej strane silami lojálnymi vládam Sýrie a spojeneckého Iránu a na druhej strane opozičnými Sýrskymi demokratickými silami pod vedením Kurdov spolu s ich spojencami s koalície pod vedením Spojených štátov, ktorá v minulosti podnikala nálety na provládne sily.