Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri mešite v Líbyí vybuchli dve autá, zahynulo najmenej 27 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K explóziám došlo neďaleko mešity v centre mesta Benghází v čase, keď sa veriaci vracali z modlitieb.

Benghází 24. januára (TASR) - Najmenej 27 ľudí zahynulo a 32 ďalších utrpelo v utorok zranenia pri výbuchoch náloží umiestnených v dvoch autách v meste Benghází na východe Líbye. K explóziám došlo neďaleko mešity v centre mesta v čase, keď sa veriaci vracali z modlitieb, informovala v stredu s odvolaním sa na miestne úrady a zdravotníkov agentúra AP.

Hovorca policajných a armádnych zložiek uviedol, že explózii prvého auta došlo v utorok okolo 20.20 h miestneho času (21.20 h SEČ). Druhé auto podľa jeho slov vybuchlo zhruba o pol hodinu neskôr, a teda v čase, keď sa na mieste zhromažďovali zdravotníci i obyvatelia snažiaci sa evakuovať ranených.

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká militantná skupina. Výbuchy už na sociálnych sieťach odsúdila Organizácia Spojených národov. Uviedla pritom, že útoky na civilistov sú v súlade s medzinárodným humanitárnym právom zakázané a považujú sa za vojnové zločiny.

Líbya sa ocitla v chaose po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Krajinu riadia tri súperiace vlády - dve v hlavnom meste Tripolis a jedna vo východolíbyjskom meste Tobruk. Vzniknutú situáciu zároveň využívajú extrémisti z Islamského štátu, ktorých sa však už podarilo vyhnať z veľkých miest.