Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Kuczynski prežil hlasovanie o odvolaní

Na archívnej snímke Pedro Pablo Kuczynski Foto: TASR/AP

Návrh na ústavnú obžalobu prezidenta, tzv. impeachment, podali v decembri na mimoriadnom zasadnutí štyri parlamentné strany.

Lima 22. decembra (TASR) - Lima 22. decembra (TASR) - Poslanci peruánskeho parlamentu odmietli vo štvrtok odvolanie prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, ktorý čelí obvineniam z prijímania úplatkov od brazílskej stavebnej spoločnosti Odebrecht. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Poslanci odmietli príslušný návrh po desiatich hodinách parlamentnej rozpravy. S dôraznou obhajobou vystúpil v parlamente i samotný Kuczynski.

Za odvolanie hlavy štátu podľa agentúry DPA hlasovalo 78 zákonodarcov, teda o deväť hlasov menej, než bolo potrebných na jeho odvolanie.

Návrh na ústavnú obžalobu prezidenta, tzv. impeachment, podali v decembri na mimoriadnom zasadnutí štyri parlamentné strany. Ak by bol prijatý, hlavou štátu by sa stal terajší viceprezident Martin Vizcarra, a to až do ukončenia Kuczynského funkčného obdobia v júli 2021.

Iniciovanie odvolávania prezidenta prišlo niekoľko dní po tom, ako sa objavili dokumenty, podľa ktorých Kuczynského konzultačná firma v rokoch 2004-2007 prijala od konzorcií vedených Odebrechtom platby vo výške 782.000 dolárov. Kuczynski bol v tomto období ministrom vo vtedajšej peruánskej vláde, ktorá brazílskej firme udelila veľký kontrakt na výstavbu diaľnic.

Kuczynski (79) akékoľvek pochybenie odmietal s tým, že sa proti politicky motivovaným snahám o svoje odvolanie bude brániť.

Firma Odebrecht sa ocitla v centre najväčšieho korupčného škandálu Latinskej Ameriky. V rámci dohody o vine a treste, ktorú pred časom uzavrela s ministerstvom spravodlivosti USA, priznala, že vládam vo viacerých latinskoamerických krajinách poskytla výmenou za prideľovanie lukratívnych štátnych objednávok úplatky vo výške 800 miliónov dolárov (752.7 milióna eur).