Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezident Asad odmietol návrhy na mierové riešenie

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Uviedol to jeho bývalý premiér Rijád Hidžáb. Hidžáb, ktorý prebehol od režimu k opozícii.

Dubaj 3. októbra (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad odmietol požiadavky predstaviteľov svojej vlády, aby sa usilovali o mierové riešenie krízy v krajine po zabití popredných bezpečnostných činiteľov pri júlovom útoku v Damasku. Uviedol to jeho bývalý premiér Rijád Hidžáb.

Hidžáb, ktorý prebehol od režimu k opozícii v auguste, pre televíziu al-Arabíja povedal, že smrť ministra obrany Daúda Radžhu a jeho námestníka, Asadovho švagra Ásifa Šaukata pri bombovom útoku na zasadnutí bezpečnostných činiteľov ho presvedčila, že neexistuje vojenské riešenie krízy.

Expremiér sa podľa vlastných slov stretol s ďalšími čelnými predstaviteľmi vrátane viceprezidenta Farúka aš-Šaru, predsedu parlamentu a zástupcu šéfa vládnej strany Baas, s ktorými sa zhodli, že požiadajú Asada o začatie rozhovorov s opozíciou.

"Bašár na to reagoval absolútnym odmietnutím. Odmietol akúkoľvek formu dialógu s opozíciou, vnútri alebo mimo krajiny, a povedal 'Nerokujem s rozdelenou opozíciou... Nie je to vlastenecká opozícia a je ozbrojená'," uviedol Hidžáb.

"Bol to pre nás všetkých šok a odišli sme z paláca. Úplne som stratil nádej, najmä v posledných dňoch, keď (povstalecká) Slobodná sýrska armáda kontrolovala asi 70 percent Aleppa," dodal v rozhovore odvysielanom v utorok večer.

Hidžáb tiež vyhlásil, že pokiaľ nedôjde k medzinárodnej intervencii na zastavenie krviprelievania v Sýrii, jedinou alternatívou je vyzbrojovanie opozície, ktorá podľa neho kontroluje veľkú časť územia krajiny.

Expremiér tiež odmietol medzinárodné diplomatické snahy pod vedením vyslanca OSN a arabských krajín Lachdara Bráhímího ako stratu času. "Režim získava čas. Počul som to od Bašara a iné riešenie okrem toho, čo robia povstalci a Slobodná sýrska armáda, nebude," dodal.