Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Premiérka Dancilaová je po liste do Bruselu v paľbe opozičnej kritiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líder rumunských liberálov Ludovic Orban obvinil predsedníčku vlády, že predložila vedeniu EK nepredstaviteľné lži.

Bukurešť 20. augusta (TASR) - Ostrú kritiku rumunskej opozície vyvolal piatkový list premiérky Viorice Dancilaovej predsedovi Európskej komisie (EK) Jeanovi-Claudovi Junckerovi, v ktorom obhajovala policajný zásah voči viac ako 100.000 demonštrantom a samotnú demonštráciu označila za pokus o štátny prevrat.

Líder rumunských liberálov Ludovic Orban obvinil predsedníčku vlády, že predložila vedeniu EK nepredstaviteľné lži. Jeho stranícky kolega Daniel Buda označil písomnosť dokonca za "urážku inteligencie adresátov".

Niekdajší premiér a eurokomisár Dacian Ciolos premiérke počas uplynulého víkendu odkázal, že dôstojnosť jej úradu vyžaduje jej neodkladnú demisiu, pretože sa zaplietla do pavučiny "lží a sprisahaneckých teórií".

Rumunský europoslanec Siegfried Muresan sa vyjadril, že ešte nikdy nezažil predsedu vlády, ktorý by o vlastnom ľude napísal toľko neprávd.

Mimovládne organizácie vyčítali premiérke, že zatajila pred verejnosťou informácie o poznatkoch vyšetrovateľov dôvodov policajného násilia z 10. augusta, pretože tí zatiaľ nenašli žiadne indície ani príčiny, ktoré by zdôvodňovali policajný zásah.

Vyšetrovanie orgánov prokuratúry a vojenskej prokuratúry však stále pokračuje. Až do nedele tam zaznamenali už takmer 300 trestných oznámení na postup policajných síl, 127 poškodených a očitých svedkov už vyšetrovatelia vypočuli, vyplýva z pondelkových informácií tlačovej agentúry APA.

Ministerka vnútra Carmen Danová, ktorá sa ako prvá členka rumunskej vlády ospravedlnila "nevinným obetiam", informovala, že polícia zadržala zatiaľ troch z údajných stoviek násilníkov, dvaja z nich sú futbaloví chuligáni.