Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiér Michel pred summitom EÚ pripravil minisummit: Pozval aj Fica

Na archívnej Charles Michel. Foto: TASR/AP

Miesto stretnutia nie je náhodné. Na zámku Val Duchesse prebiehali v roku 1957 rokovania európskych politikov, ktoré viedli k založeniu Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS).

Brusel 22. februára (TASR) - Belgický premiér Charles Michel zorganizoval na štvrtok večer na zámku Val Duchesse na juhu Bruselu minisummit hláv štátov a vlád dvanástich členských krajín EÚ. Všetci pozvaní sa v piatok zúčastnia summitu EÚ.

Tlačová agentúra Belga spresnila, že Michel chce počas pracovnej večere spoznať názory ostatných národných lídrov na otázky spojené s budúcim vývojom EÚ - inštitucionálne záležitosti, obchod, migrácia a budúcnosť eurozóny. Tieto témy budú predmetom rokovaní aj na piatkovom summite 27 členských krajín EÚ, bez prítomnosti britskej premiérky.

Miesto stretnutia nie je náhodné. Na zámku Val Duchesse prebiehali v roku 1957 rokovania európskych politikov, ktoré viedli k založeniu Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS).

Je to vôbec po prvý raz, keď belgický premiér zorganizoval takéto stretnutie v predvečer summitu EÚ, a to s cieľom "poskytnúť nový impulz pre Európu". Podľa stanoviska vydaného vládnym kabinetom "chce Belgicko fungovať ako staviteľ mostov v rámci rôznych európskych diskusií. Hlavnou myšlienkou je výmena názorov s členskými štátmi z rôznych častí Únie, či už z východu, severu, západu alebo zo stredu Európy."

Michel na toto stretnutie nepozval ani predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ani predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Chýbať nebude nemecká kancelárka Angela Merkelová ani francúzsky prezident Emmanuel Macron a medzi pozvanými hosťami sú aj premiéri Bulharska, Fínska, Írska, Luxemburska, Poľska, Portugalska, Slovenska, Španielska a Talianska: Bojko Borisov, Juha Sipilä, Leo Varadkar, Xavier Bettel, Mateusz Morawiecki, Antonio Costa, Robert Fico, Mariano Rajoy a Paolo Gentiloni.

Medzi pozvanými chýbajú premiéri dvoch krajín Vyšehradskej štvorky - Andrej Babiš z Českej republiky a Viktor Orbán z Maďarska.

spravodajca TASR Jaromír Novak