Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pred 160 rokmi boli v USA vytlačené prvé oficiálne dolárové bankovky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa historikov prijatie zelenej bankovky signalizovalo zmenu myslenia.

New York/Bratislava 10. marca (TASR) – Hoci je americký dolár oficiálnou menou Spojených štátov amerických už 230 rokov, bankovky sa začali tlačiť o sedem desaťročí neskôr. Vo štvrtok 10. marca uplynie 160 rokov odvtedy, kedy boli v USA vytlačené prvé oficiálne dolárové bankovky, tzv. greenbacky.

Americký kongres prijal v roku 1792 menový zákon a určil dolár za menu nového národa. Pred občianskou vojnou používali v krajine ako menu zlaté a strieborné mince. Papierové platidlá vo forme bankoviek vydávali len súkromné banky. Takéto bankovky sa dali vymeniť len za cenné papiere priamo v danej banke a mali hodnotu iba vtedy, ak ich banka splatila. Ak však banka zlyhala, jej bankovky sa stali bezcennými.

Prvé bankovky boli vytlačené s cieľom získať peniaze na občiansku vojnu. Boli vydané ako náhrada za mince a zobrazovali portréty prezidentov i ďalších osobností v histórii USA.

Greenbacky boli zmenky, pričom takéto pomenovanie dostali preto, lebo boli vytlačené zeleným atramentom. Tlač peňazí americkou vládou sa považovala za vojnovú nevyhnutnosť vyvolanú vysokými nákladmi na konflikt, čo bola v tom období kontroverzná voľba, ktorú nie všetci podporovali. Hlavná námietka spočívala v tom, že neboli kryté zlatom. Išlo skôr o dôveru vo vydávajúcu inštitúciu, teda vo federálnu vládu.
Na archívnej snímke z 8. októbra 2013 stodolárová bankovka s Benjaminom Franklinom vo Philadelphii.
Foto: TASR/AP

Prvé papierové bankovky boli vytlačené 10. marca 1862 na základe prijatia zákona o zákonných tendroch, ktorý americký prezident Abraham Lincoln podpísal 26. februára 1862. Zákon vtedy povolil tlač 150 miliónov dolárov v papierovej mene. O rok neskôr bol prijatý druhý zákon, ktorý povolil vydanie ďalších 300 miliónov dolárov v bankovkách.

Konkrétne vyšli do obehu bankovky v nominálnej hodnote päť, 10 a 20 dolárov. V auguste toho istého roku nasledovali jedno a dvojdolárovky a od 1. marca 1863 k nim pribudli bankovky v hodnotách od 50 do 1000 amerických dolárov.

Po skončení občianskej vojny požadovali konzervatívci, aby vláda doláre zrušila, avšak najmä farmári, ktorí si chceli udržať vysoké ceny, boli proti tomuto kroku. Kongres v roku 1875 schválil zákon, ktorý nakoniec stanovil, že od 1. januára 1879 mohli byť doláre vykúpené v zlate.

Podľa historikov prijatie zelenej bankovky signalizovalo zmenu myslenia. Namiesto toho, aby sa hodnota peňazí spájala s finančným zdravím jednotlivých bánk, spájala sa s konceptom viery v samotný národ.