Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Pred 100 rokmi sa narodil český spisovateľ a prekladateľ E. Petiška

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V roku 1958 vydal prvýkrát dnes už legendárnu knihu Staré grécke báje a povesti, ktorá sa dočkala viacerých vydaní a bola preložená do mnohých jazykov vrátane slovenčiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha/Bratislava 14. mája (TASR) - Napísal vyše 90 diel, ktorých celkový predaj prekročil viac ako 18 miliónov kusov. Medzi jeho najznámejšie diela patria Staré grécke báje a povesti či príbehy pre deti o krtkovi.

V utorok 14. mája uplynie od narodenia Eduarda Petišku, českého spisovateľa, básnika a prekladateľa 100 rokov.

Eduard Petiška sa narodil 14. mája 1924 v Prahe. Od detstva používal dva materinské jazyky - češtinu a nemčinu. Jeho matka Adeline Winandtová pochádzala zo starej holandsko-nemeckej maliarskej rodiny, ktorá sa venovala písaniu poézie či prózy. Jeho otec František Petiška sa zhodou okolností poznal s českými spisovateľmi Jaroslavom Haškom a Franzom Kafkom.

Dospievanie Eduarda Petišku bolo okrem Prahy späté s mestami Čelákovice a Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, kde absolvoval gymnázium. Po roku 1945 študoval dejiny literatúry a germanistiku na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Po skončení štúdia pôsobil ako spisovateľ, spolupracoval s filmom a rozhlasom. V roku 1946 debutoval básnickou zbierkou Oči vzlétajícího času.

Krátko po komunistickom prevrate v Československu v roku 1948, nesmel publikovať knihy pre dospelých a tak sa zameral na detského čitateľa. V období 50. rokov minulého storočia vydal detské knihy ako O jablonce (1954), O dětech a zvířatkách (1955), Pohádkový dědeček (1958), Birlibán (1959). Inšpiráciou mu bol aj jeho syn Martin Petiška, napríklad pri písaní knihy Martínková čítanka (1971).

V roku 1958 vydal prvýkrát dnes už legendárnu knihu Staré grécke báje a povesti, ktorá sa dočkala viacerých vydaní a bola preložená do mnohých jazykov vrátane slovenčiny. Podobným čitateľsky pútavým spôsobom prerozprával a knižne vydal aj Staré české báje a pověsti, Staré mezopotámské báje a pověsti, Staré egyptské báje a pověsti, Příběhy starého Izraele či Příběhy, na které svítilo slunce.

Od roku 1960 nadviazal spoluprácu s českým ilustrátorom a animátorom Zdeňkom Milerom, ktorý ilustroval či neskôr do filmovej animovanej podoby previedol dodnes obľúbené Petiškove rozprávky o krtkovi. Prvá kniha o krtkovi vyšla v roku 1960 pod názvom Jak krtek ke kalhotkám přišel. V roku 1974 vyšiel súbor viacerých rozprávok s Milerovými ilustráciami Byl jednou jeden krtek.

Medzi Petiškove najznámejšie prozaické diela patria román Soudce Knorr (1967), Hrdinův pátek (1968) alebo poviedková kniha Třicet manželek a jiné lásky (1987).

Nemenej významné sú aj jeho preklady nemeckých autorov ako Johann Wolfgang Goethe, Heinrich Heine či Gotthold Ephraim Lessing.

Eduard Petiška zomrel počas liečebného pobytu v Mariánskych Lázňach 6. júna 1987.